Casa Alba a renuntat sa includa un safari in programul din Tanzania, unde presedintele Barack Obama si sotia sa Michelle vor face o escala in cadrul unui turneu african pe care urmeaza sa il efectueze la sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie, a anuntat joi Washington Post, relateaza AFP.

"Presedintele si Prima Doamna intentionau sa participe la un safari in Tanzania (...), ceea ce ar fi necesitat echiparea comandourilor care asigura protectia presedintelui cu pusti cu luneta si de mare calibru pentru a neutraliza gheparzi, lei si alte animale care ar reprezinta o potentiala amenintare", a anuntat publicatia, transmite MEDIAFAX.

Washington Post a mentionat ca sursa acestei informatii este un document confidential al Secret Service, politia de elita care asigura protectia presedintelui si familiei sale, despre care a aflat prin intermediul "unei persoane preocupate de suma resurselor necesare pentru aceasta calatorie".

"Casa Alba a anulat safariul miercuri, in urma unor intrebari ale Washington Post despre obiectivele si costurile calatoriei", potrivit publicatiei.

Documentul apartinand Secret Service prevedea ca sotii Obama sa petreaca doua ore si jumatate in Parcul National Mikumi, un sanctuar situat la cativa zeci de kilometri sud-vest de Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, conform Washington Post.

Cotidianul avanseaza ca turneul lui Obama in Africa, primul de o asemenea anvergura pe acest continent de cand a preluat postul in ianuarie 2009, "ar putea costa statul federal intre 60 si 100 de milioane de dolari americani", un calcul efectuat in baza unor calatorii recente de aceeasi natura.

Washington Post face o paralela intre acest cost si cura de austeritate din tara, intrata in vigoare in martie, in mod automat, din cauza incapacitatii Congresului de ajunge la un acord privind modalitatile unui plan de reducere a deficitului.

Masurile de securitate induse de vizita lui Obama in tari ale caror infrastructuri sau forte de securitate nu sunt la nivelul dorit de autoritatile americane prevad mobilizarea a "sute de agenti ai Secret Service" in cadrul acestui turneu, cu vizite inclusiv in Senegal si Africa de Sud, conform Washington Post.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Un portavion sau o nava amfibie cu o unitate medicala de urgenta completa va fi ancorata in largul" tarilor vizitate, iar cel putin 56 de vehicule, intre care 14 limuzine, vor fi transportate prin avion-cargo din Statele Unite, precum si foi de sticla pentru a etansa ferestrele hotelurilor in care sotii Obama vor sta, potrivit aceleiasi surse.

In plus, "avioane de vanatoare vor survola cerul 24 din 24 de ore pentru a asigura acoperirea spatiului aerian", afirma cotidianul, citand documentul apartinand Secret Service.

Solicitata de AFP sa se pronunte in legatura cu acest articol, Casa Alba nu a oferit nicio reactie pana joi la pranz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.