Crime de razboi si crime impotriva umanitatii au devenit o "realitate cotidiana" in Siria, a denuntat marti Comisia ONU de ancheta asupra situatiei din Siria, citand suspiciuni de utilizare a unor arme chimice, masacre si recurgerea la tortura, in ultimul raport.

Comisia de ancheta apreciaza in acest raport prezentat Consiliului ONU al Drepturilor Omului ca "exista motive rezonabile sa ne gandim ca au fost utilizate cantitati limitate de produse chimice". Anchetatorii citeaza patru evenimente - si anume la Khan Al-Assal, langa Alep, pe 19 martie; la Uteibah, in apropiere de Damasc, pe 19 martie; in cartierul Sheik Masqsood, la Alep, pe 13 aprilie si in orasul Saraqib, pe 29 aprilie - in care ar fi fost utilizati acesti agenti, insa ancheta sa nu a permis, pentru moment, identificarea naturii acestor agenti chimici, a sistemele de arme utilizate si nici a celor care le-au folosit, scrie MEDIAFAX.

"Alte incidente fac, de asemenea, obiectul unor anchete", precizeaza expertii in raportul lor, care acopera perioada 15 ianuarie-15 mai.

Actionand in baza unui mandat din partea Consiliului Drepturilor Omului, Comisia internationala de ancheta nu a primit, inca, unda verde din partea Damascului sa patrunda pe teritoriul sirian. De la inceputul mandatului, ea ancheteaza in legatura cu aproximativ 30 de acuzatii de masacre, dintre care 17 ar fi fost comise incepand de la 15 ianuarie.

"Sunt foarte surprinsa de violenta si cruzimea actelor criminale, mai ales a actelor de tortura. Alt element care m-a tulburat este utilizarea unor copii in lupte", care sunt "ucisi, torturati", a declarat Carla del Ponte, un cunoscut magistrat elvetian, membra a Comisiei de ancheta.

De la inceputul conflictului, 89 de copii soldati au fost ucisi in confruntari armate, majoritatea incepand din ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.