Marea Britanie urmeaza sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), pentru un presupus esec in a evalua in mod corect daca imigranti din Uniunea Europeana (UE) au dreptul la ajutoare sociale.

Marea Britanie este acuzata de discriminarea imigrantilor din state membre UE care au locuit si muncit in aceasta tara. Este vizat ca incalcand legislatia Uniunii un test suplimentar de rezidenta aplicat de Londra pentru a stabili daca imigrantii sunt eligibil sa primeasca ajutoare sociale.

O sursa apropiata ministrului britanic al Muncii si Pensiilor Iain Duncan Smith a declarat pentru BBC ca "nu va ceda" Comisiei Europene (CE) si ca "va lupta pentru a pastra testul". Un purtator de cuvant a Guvernului a adaugat ca testul este un "instrument vital si corect" care asigura ca ajutoarele sunt platite doar persoanelor care sunt autorizate sa traiasca in mod legal in Marea Britanie.

UE are un test standard aplicat de catre statele membre cu scopul de a stabili eligibilitatea unui imigrant in a primi plati in domeniul buna starii. Insa testele britanice cu privire la dreptul de rezidenta il exced si restrictioneaza la un anumit numar de ajutoare in domeniul securitatii sociale care, altfel, ar fi disponibile pentru cei ce imigreaza in Marea Britanie din alte tari membre UE, scrie MEDIAFAX.

BBC apreciaza ca CE este convinsa ca Londra incalca legislatia europeana, iar catorva mii de persoane li s-ar fi interzis astfel, in mod incorect, accesul la ajutoare sociale. Comisia va anunta ca da in judecata Marea Britanie la CEJ din cauza modului in care Londra evalueaza daca cetateni UE sunt indreptatiti sa primeasca ajutoare sociale, aprecizeaza postul.

Intr-un caz, unei cetatene UE care a muncit si platit taxe in Marea Britanie i s-a refuzat ajutorul pe perioada cautarii unui loc de munca, dupa ce a fost concediata. De asemenea, o asociatie de caritate, Aire Centre, a anuntat ca s-a confruntat cu un numar de femei ce au muncit in Marea Britanie dar carora le-a fost refuzat ajutorul dupa ce au ramas insarcinate. "Oricare cetatean britanic aflat in acea situatie ar fi primit ajutorul, insa acestor femei le este refuzat chiar atunci cand au cea mai mare nevoie de ajutor", a declarat un reprezentant al asociatiei pentru BBC Radio 5.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Potrivit unui corespondent BBC la Bruxelles, este neobisnuit ca asemenea cazuri sa fie prezentate la CEJ, iar o hotarare finala ar putea fi pronuntata dupa ani de zile. Pe de alta parte, cazul i-a infuriat pe cei care apreciaza ca Bruxelles-ul intervine deja prea mult in politica Guvernului britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.