Guvernele de la Belgrad si Pristina au aprobat planul de punere in aplicare a acordului privind normalizarea relatiilor, parafat sub egida Uniunii Europene in aprilie, la Bruxelles, au anuntat luni surse oficiale, relateaza AFP.

"Guvernul Serbiei a adoptat planul incheiat la 22 mai, la Bruxelles, privind punerea in aplicare a acordului" din aprilie, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului sarb.

Potrivit MEDIAFAX, la Pristina, Guvernul condus de catre premierul Hashim Thaçi si-a dat acordul, de asemenea, cu privire la acest plan.

Thaçi si omologul sau sarb Ivita Dacici au convenit asupra continutului acestui plan la 22 mai, la Bruxelles, in timpul unor discutii purtate sub egida Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton.

Detaliile planului nu au fost facute publice in mod oficial. Cu toate acestea, presa locala informeaza ca Belgradul si Pristina trebuie, in termenii planului adoptat, sa aplice acordul pana la sfarsitul anului.

La Bruxelles, Ashton a salutat "decizia celor doua parti de a adopta planul de implementare a acordului care va pune in practica dispozitiile acordului din aprilie".

"Planul de punere in aplicare este destinat sa rezolve problemele de pe teren si sa asigure un progres rapid al Serbiei si Kosovo spre UE", a delarat Ashton, citata intr-un comunicat.

Punerea in aplicare a acestui acord deschide calea unei apropieri intre Serbia si UE, Belgradul sperand sa obtina la summitul european din iunie o data a inceperii negocierilor de aderare.

Organizarea unor alegeri locale pentru comunitatea sarba din Kosovo figureaza printre masurile prevazute.

Acordul vizeaza gradul de autonomie acordat celor 40.000 de etnici sarbi care traiesc in nordul Kosovo. Cele 15 puncte ale textului nu au fost facute publice de UE, dar, potrivit unei versiuni neoficiale publicate in presa, etnicii sarbi vor numi seful politiei regionale si vor administra tribunalele acolo unde sunt majoritari, totul "functionand in cadrul institutiilor legale ale Kosovo".

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Acordul, desi a fost aprobat in Parlamentul sarb, intampina opozitia unei parti a etnicilor sarbi din nordul Kosovo, o regiune care scapa practic controlului Pristinei.

Belgradul efectueaza presiuni asupra acestora sa accepte aplicarea acordului, dandu-le asigurari ca acesta le protejeaza interesele.

In 2008, Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia, insa Belgradul refuza sa o recunoasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.