Coreea de Sud si Statele Unite au ridicat miercuri cu o treapta nivelul supravegherii militare comune, la "amenintare vitala", in perspectiva unui eventual tir de racheta din partea Coreei de Nord.

Comandamentul integrat al fortelor americane si sud-coreene a ridicat la nivelul 2 aceasta proceduri, care se afla de-acum la treapta "amenintare vitala", potrivit unui oficial militar care a solicitat protectia anonimatului. In timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar in timp de razboi 1.

Furios din cauza unei noi serii de sanctiuni adoptate de ONU in urma testului nuclear din februarie si manevrelor militare comune in curs intre Statele Unite si Coreea de Sud, Phenianul si-a multiplicat, in ultimele saptamani, declaratiile belicoase.

Phenianul a stationat pe coasta de est doua rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune ce atinge in mod teoretic pana la 4.000 de kilometri, adica avand capacitatea sa atinga Coreea de Sud, Japonia sau Insula americana Guam, potrivit Seulului.

Serviciile militare de informatii sud-coreene afirma ca nord-coreenii sunt pregatiti sa efectueze un tir de racheta in orice moment. Acesta ar putea fi efectuat in jurul datei de 15 aprilie, marcand aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat in 1994.

Yonhap, citand o sursa guvernamentala, scrie ca regimul nord-coreean ar putea sa se aventureze sa traga mai multe proiectile. Alte vehicule de lansare au fost detectate in timp ce transportau rachete de tip Scud - cu o raza de actiune de cateva sute de kilometri, si de tip Rodong - cu o raza de actiune de putin peste 1.000 de kilometri, scrie MEDIAFAX.

"Exista indicii tot mai mari cu privire la pregatirea lansarii mai multor rachete", potrivit acestei surse.

Vizibil deranjata de reactia unei parti a membrilor comunitatii internationale, care au taxat amenintarile proferate drept pura retorica, Coreea de Nord a supralicitat marti, agitand din nou spectrul unui razboi "termonuclear" si sfatuind strainii din Coreea de Sud sa paraseasca tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.