Un diplomat american de la ONU, Joseph M. Torsella, a inaintat saptamana aceasta o "propunere modesta" prin care le cere colegilor sai sa nu mai vina in stare de ebrietate la negocieri.

"Saloanele de negocieri trebuie sa fie, in viitor, o zona libera de betie", a declarat Torsella. "Este ca si cum, atunci cand esti adolescent, parintii te pun intr-o situatie jenanta pentru ca te-ai imbatat in noaptea de dinainte", a comentat declaratia Richard Gowan, un expert in domeniul ONU din cadrul Centrului pentru Cooperare Internationala de la Universitatea New York. "Cred ca (initiativa) a provocat numeroase chicoteli", a adaugat el.

Potrivit publicatiei, la inceputul renovarii sediului central al ONU din Manhattan, in 2009, una dintre primele "victime" a fost Salonul Diplomatilor, unde, de decenii, "delicata munca diplomatica era sustinuta cu un paharel". Pierderea barului a condus la proteste din partea diplomatilor si infiintarea unuia temporar, acum desfiintat, dar "setea la ONU pare ca este in continuare puternica", apreciaza NYT. De asemenea, diplomatii au putut sa fumeze pe culoarele si in salile de sedinte de la sediul central al ONU, unde nu se aplica legile orasului, pana in 2008.

Desi cladirea este in continuare in renovare, o plimbare inauntru pare o calatorie inapoi in timp, optimismul si speranta create odata cu construirea ei pe ruinele celui de al Doilea Razboi Mondial fiind evidente in continuare, dar si impresia ca moravurile acelei perioade sunt inca valabile in ceea ce priveste consumul de alcool, comenteaza publicatia, scrie MEDIAFAX.

"ONU s-a curatat fizic, dar exista in continuare un fel de cultura reziduala a anilor '50-'60. Simti un fel de blocare in trecut", este de parere Gowan, al carui tata a fost diplomat. "Ca bransa, diplomatii sunt niste consumatori de alcool inraiti
", continua expertul, care adauga ca tatal sau bea cu moderatie, insa a cunoscut diplomati care nu erau moderati in acest sens.

De asemenea, Pamela Vandyke-Price scrie pentru revista The Diplomat ca intre alcool si diplomatie exista o legatura de secole. "Claret, un vin francez, era asociat cauzei sustinute de Tories", iar Whigs beau vin din Portugalia (porto) amestecat cu brandy, scrie ea. Apelul la "sobrietate" apare si in editia online a revistei Foreign Policy, care scrie, citand diplomati sub protectia anonimatului, ca la ultimele negocieri privind bugetul, in decembrie, cel putin un delegat era "intoxicat cu prea mult alcool".

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.