Aplicarea de "rele tratamente" minorilor palestinieni in cadrul sistemului militar israelian de detentie este "raspandita, sistematica si institutionalizata", afirma Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) intr-un raport.

"In nicio alta tara copiii nu sunt judecati in mod sistematic de tribunale militare pentru minori care, prin definitie, nu furnizeaza garantii necesare respectarii drepturilor lor", se subliniaza in raport.

UNICEF evalueaza la "aproximativ 700 pe an numarul de copii palestinieni cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, marea majoritate baieti, interogati si detinuti de catre armata, politie si agenti de securitate israelieni".

"Aceste rele tratamente includ arestarea de copii la ei acasa, in intervalul cuprins intre miezul noptii si ora 5.00 dimineata de catre militari puternic inarmati, legarea la ochi a copiilor si legarea mainilor acestora cu catuse de plastic", se precizeaza in raport, care citeaza de asemenea "marturisiri obtinute cu forta, absenta accesului la un avocat sau la membrii familiei in timpul interogatoriului".

Minorii palestinieni in varsta de pana la 13 ani risca pedepse de pana la sase luni de inchisoare, insa cei in varsta de peste 14 ani pot fi condamnati pana la zece ani de inchisoare pentru ca au aruncat cu pietre, infractiunea pentru care sunt, in general, acuzati, sau chiar pana la 20 de ani de inchisoare in cazul in care tinta este un vehicul aflat in miscare, precizeaza UNICEF, scrie MEDIAFAX.

"Aceste practici incalca dreptul international ce protejeaza toti copiii de rele tratamente atunci cand sunt in contact cu forte de ordine, institutii militare si judiciare", conchide documentul.

De asemenea, UNICEF recomanda o serie de masuri in vederea respectarii normelor internationale, oferind asigurari ca "aplicarea acestor recomandari este posibila, asa cum o arata faptul ca autoritatile israeliene au anuntat cateva schimbari pozitive in ultimii doi ani".

Citeste si:
Oana Roman, criticată că își spală rufele în public. Care a fost...
Oana Roman, criticată că își...

Astfel, Agentia ONU indeamna Israelul sa "considere primordial interesul copilului", sa se asigure ca minorii arestati si familia acestora sunt informati asupra motivelor detentiei si drepturilor pe care le au in limba lor materna, adica in araba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.