Aliatii lui Hugo Chavez ii aduc omagii, in timp ce occidentalii vad in moartea sa un nou inceput.

Presedintele Barack Obama a declarat ca Statele Unite ii sustin pe venezueleni dupa moartea conducatorului lor si spera la "relatii constructive" cu viitorul guvern al acestei tari. "In momentul in care Venezuela a intrat intr-un nou capitol al istoriei sale, Statele Unite continua sa sustina politicile care promoveaza principiile democratice, statul de drept si respectarea drepturilor omului", a incheiat Obama.

Presedintele bolivian Evo Morales, a declarat cu lacrimi in ochi ca este "devastat de moartea fratelui Hugo Chavez", din palatul prezidential din La Paz. El a precizat ca se va deplasa in Venezuela in urmatoarele ore.

"Dupa ce patima va disparea (...), nu exista niciun dubiu ca lumea intreaga va recunoaste maretia acestui om extraordinar, curajos, plin de dragoste si eroism", a declarat suspinand presedintele ecuadorian Rafael Correa, intr-o interventie.

Guvernul din Nicaragua, si el membru, alaturi de Bolivia si Ecuador, in Alianta Bolivariana pentru Americi (Alba), inspirata de presedintele venezuelian, a declarat ca "oamenii exceptionali si formidabili ca Hugo Chavez nu mor niciodata".

Presedintele brazilian de stanga, Dilma Rousseff, a declarat ca "Guvernul brazilian nu a fost intotdeauna de acord cu presedintele Chavez, insa disparitia sa este o pierdere irecuperabila. Era un prieten al Braziliei si al poporului brazilian".

In Columbia, presedintele Juan Manuel Santos si-a exprimat "regretul profund" pentru moartea lui Hugo Chavez, amintind ca acesta a adus o sustinere importanta procesului de pace cu miscarea de gherila marxista FARC.

In Chile, presedintele Sebastian Pinera a subliniat rolul jucat de omologul venezuelian in infiintarea CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene), entitate regionala fondata in cadrul Summitului de la Caracas din decembrie 2011 si al carei prim summit a avut loc la Santiago, la 28 ianuarie, in absenta lui Chavez. "Am avut diferende, insa i-am apreciat intotdeauna forta, angajamentul cu care presedintele Chavez a luptat pentru ideile sale", a incheiat el.

Citeste si:
Ioana Dichiseanu și Mircea Badea, reacții neașteptate după ce Delia...
Ioana Dichiseanu și Mircea...

Premierul Canadei, Stephen Harper, a apreciat ca decesul presedintelui Chavez deschide o perioada de tranzitie care ar trebui sa permita venezuelenilor sa acceada la un "viitor mai bun si mai promitator".

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon i-a adus un omagiu lui Hugo Chavez, subliniind ca acesta "a fost constrans sa raspunda aspiratiilor si provocarilor celor mai vulnerabili" din tara sa.

In Europa, presedintele francez Francois Hollande a apreciat ca Hugo Chavez a "marcat profund istoria tarii sale. (...) El a exprimat, dincolo de temperamentul si viziunile sale, pe care nu le impartasim cu totii, o vointa incontestabila de a lupta pentru dreptate si dezvoltare".

"In calitate de presedinte al Venezuelei, timp de 14 ani, el a inspirat constiintele din tara sa, si chiar din afara ei", a declarat ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ponta: Acest Guvern de iresponsabili si analfabeti aplica in...
Ponta: Acest Guvern de...

"Palestina se isi ia adio de la un prieten loial, care a aparat cu infocare dreptul nostru la libertate si autodeterminare", a declarat Nabil Shaath, insarcinat cu relatiile externe ale miscarii palestiniene Fatah. "Presedintele Chavez a lucrat fara incetare nu doar pentru demnitatea si gloria dragii sale Americi Latine, ci si pentru toti oamenii asupriti, inclusiv din Palestina, o tara care il va pastra in inima sa", a adaugat el.

De la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin l-a descris pe Hugo Chavez, intr-o scrisoare de condoleante, drept "un barbat puternic si extraordinar, care a privit inspre viitor si care a fost exigent chiar si cu el insusi".

Afirmand ca Chavez a cedat in fata "unei boli suspecte", presedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a adus omagii presedintelui venezuelian intr-o scrisoare de condoleante, numindu-l "un martir care si-a slujit poporul si care a protejat valorile umane si revolutionare"

Citeste si:
Florin Cîțu: Ar ajuta în această perioadă ca liderii politici să se...
Florin Cîțu: Ar ajuta în...

China a afirmat miercuri ca il considera pe Chavez drept un "mare lider al Venezuelei si, in plus, un important prieten al poporului chinez. El a contribuit in mare masura la relatiile amicale si avantajoase intre China si Venezuela", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Hua Chunying, adaugand ca presedintele chinez Hu Jintao si succesorul sau Xi Jinping au transmis fiecare cate o scrisoare de condoleante.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle a cerut miercuri Venezuelei sa inceapa o noua era dupa moartea presedintelui Chavez. "Contez pe faptul ca Venezuela va cunoaste un nou inceput, dupa aceste zile de doliu", a subliniat seful diplomatiei germane, intr-un comunicat. "Venezuela are un mare potential, iar democratia si libertatea sunt cele mai bune mijloace pentru a concretiza acest potential", a adaugat el.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.