Romania are semnale ca exista o mare probabilitate ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa fie din nou amanata, pentru luna octombrie, la solicitarea unei tari sau a doua state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia sa fie luata in toamna, a declarat premierul Victor Ponta.

El a explicat, la postul B1 TV, ca argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, dar ca exista si temerea ca, dupa aderarea la Schengen, foarte multi cetateni romani si bulgari vor emigra spre alte state, scrie MEDIAFAX.

"Decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legatura cu nimic din ce se intampla in Romania. Are legatura, in cele din urma, cu modul in care ministrii de Interne si anumite guverne vad fata de propria lor opinie publica aceasta idee raspandita de mass-media europeana, ca se ridica Schengen si o sa vina toti romanii si bulgarii. Nu-i corecta perceptia. Pana la urma, decizia care se va lua miercuri e o decizie politica, este luata de niste ministri politici din niste guverne politice. Asa incat, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legatura", a spus Ponta.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca decizia care va fi luata miercuri este ca Romaniei nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a raspuns ca exista opinia unei tari sau a doua tari din spatiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia sa fie luata in urmatorul Consiliu, din luna octombrie.

"Deci, o noua amanare", a adaugat Ponta.

Intrebat daca are semnale ca e o mare probabilitate in acest sens, premierul a spus ca aceleasi semnale le are si presedintele.

Basescu: USL a folosit scrisoarea mea pentru dezinformarea populatiei

"Inainte sa scrie scrisoarea, stia foarte clar ca acea tara, acele tari care ne mai amana habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Haineala (...) In primul rand, nu stie nici presedintele, nu stiu nici eu suta la suta ca miercuri o sa ne amane din nou. Stie si presedintele, asa cum stiu si eu, cum stie si Corlatean, care este tara sau tarile care cer amanare. Stie presedintele, cum stiu si eu ca acea tara sau acele tari pot in extremis sa fie convinse sa nu se opuna, printr-o decizie politica. Intr-adevar, cumva, presedintele, furand startul, a zis daca iese bine, iese bine, bravo; daca iese prost, ia sa zic eu ca e din cauza Guvernului!", a afirmat Ponta.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE. El a subliniat ca o eventuala noua amanare a deciziei "ar insemna o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate".

"Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate (...) Ori, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supracriteriile, au fost si masuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga, un miliard de euro bagati in securizarea frontierei si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data ca nu mai sunt interesat de acest proces" , a afirmat Corlatean.

Citeste si:
MAE respinge poziția „total inadmisibilă” a Austriei de a vota...
MAE respinge poziția „total...

Citeste si:
Titus Corlatean a fost desemnat sa exercite atributiile de presedinte
Titus Corlatean a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.