Traian Basescu a sustinut marti seara o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a raspuns liderilor USL.

Traian Basescu a prezentat pentru presa continutul scrisorii sale catre guvern, cu sugestii pentru imbunatatirea sanselor Romaniei in privinta acceptarii in spatiul Schengen.

"Liderii USl au incercat sa utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populatiei si pentru a incerca sa ascunda un eventual esec. Nu sunt la stadiul la care sa fiu total pesimist, dar daca s-ar fi tinut cont de sugestiile mele Romania ar fi avut o sansa mai mare" a declarat presedintele Romaniei la inceputul discursului sau.

Basescu a prezentat pe scurt solicitarile sale pentru Guvern, prim ministru si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului:

  • "Am sugerat intai public, apoi in scris, premierului si presedintilor Camerelor care implicit sunt si conducatorii aliantei care detine 70% in parlament, am solicitat cateva masuri care erau posibile si ce puteau fi cunoscute premierilor inainte de raportul din decembrie si ce ar fi netezit multe din asperitati".
  • "Ceream desemnarea procurorilor sefi, nu ceream nume sau prieteni".
  • "Al doilea lucru pe care il solicitam si ar fi fost un semnal extrem de serios era indepartarea din guvern a oricarui ministru aflat intr-un proces penal pe rol".
  • "Un alt lucru cerut a fost vizavi de statutul parlamentarilor: sa fie acelasi termen de revocare ca la orice alt cetatean, 15 zile, nu 45 de zile si sa se elimine ideea de deovezi concludente pe care le cere Parlamentul cand se cere ridicarea imunitatii unui parlamentar. Sugeram ca o simpla notificare cu mentionarea articolelor din codul penal de care s-ar face vinovat parlamentarul ar fi mai mult decat suficienta.
  • "Mi-as fi dorit ca cei care se afla la guvernare de un an sa se bata pentru Romania asa cum m-am batut eu".
Presedintele i-a acuzat pe liderii USL ca "folosesc un limbaj dublu".

"Iti trebuie justitie ca sa ai acces la Schengen. Nu stiu de ce si domnul Ponta si domnul Antonescu fac ochii mari cand se vorbeste despre asta. Minciuna trebuie sa inceteze. Declaratiile de zilele acestea au fost urmarite de toate ambasadele" , a declarat presedintele in cadrul declaratiilor de presa de marti seara.

Presedintele a mai precizat ca el a cerut ca pana pe 3 martie sa se indeplineasca "masurile, macar cateva, macar una, pentru ca pe 7 martie este Consiliul". Basescu a subliniat ca interesele de partid nu pot sta deasupra intereselor nationale.

"Politicienii USl pun mai presus de guvernare interesele de partid. Nu am tolerat niciodata asa ceva in timpul guvernarii mele, nici cand aveam o majoritate subtire in perioada guvernului Boc. (...) Este foarte greu sa-i facem pe partenerii nostri europeni de ce in Romania nu se poate alege un procuror general, de ce nu poti sa te lipsesti de un ministru cu proces pe rol, de ce nu poti sa faci un statut al parlamentarilor care sa nu se afle dasupra alesilor. Aceste fapte aarata cat de jos a ajuns discursul politic si responsabilitatea pe care si-o asuma liderii actuali. Ceea ce fac nu are nimic in comun cu interesul national. Este inadmisibil sa conduci o majoritate de 70% in Parlament si sa nu poti sa treci prin Parlament masuri care tin de statutul Romaniei in UE", a declarat presedintele.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.