Casa Alba a amenintat mai multe tari, inclusiv China, cu sanctiuni comerciale si diplomatice provocate de spionajul industrial prin infiltrarea sistemelor informatice ale companiilor americane, Washingtonul invocand numeroase cazuri de astfel de atacuri.

Oficialii administratiei americane au prezentat un raport amplu privind efectele si costurile provocate de spionajul industrial, de la dezavantaje competitive la pierderea unor locuri de munca, facand referire la cazuri concrete cu care s-au confruntat companii cunoscute din SUA, precum General Motors sau DuPont.

"Exista numai doua categorii de companii afectate de furtul secretelor corporatiste: acelea despre care stim ca au fost compromise si cele despre care inca nu am aflat. Un hacker din China poate obtine cod sursa de la un producator de software din Virginia fara a se ridica de la birou", a declarat miercuri intr-o conferinta de presa procurorul general al SUA, Eric Holder.

Mai multe companii sprijina public masurile Casei Albe de a face presiuni asupra altor guverne pentru combaterea practicilor de spionaj industrial. Avocatul sef al grupului American Superconductor, John Powell, a declarat la aceeasi conferinta ca mai multe secrete protejate prin drepturi de proprietate intelectuala au fost furate cu ajutorul unui fost angajat de catre cel mai important client al companiei, un producator chinez de turbine eoliene, scrie MEDIAFAX.

Strategia prezentata de Casa Alba are rolul de a influenta o schimbare de atitudine a guvernului de la Beijing, care neaga ca ar tolera astfel de infiltrari.

Doar de la inceputul acestui an, mai multe companii americane au anuntat atacuri cibernetice cu originea in China. Printre acestea se numara Google, Lokheed Martin, Nortel Networks sau compania de securitate informatica RSA Security. Totodata, mai multe institutii media importante, inclusiv Wall Street Journal si New York Times, sustin ca sistemele lor informatice au fost infiltrate de hackeri chinezi.

Masurile prezentate in raportul privind noua strategie a Casei Albe se refera la sanctiuni comerciale avand ca tinta produsele si serviciile dezvoltate de companii straine in urma sustragerii de secrete industriale de la companii americane, precum si la presiuni diplomatice pentru a determina guvernele straine sa combata astfel de practici.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Raportul nu precizeaza potentiale actiuni tintite in mod special impotriva Chinei, insa documentul este presarat cu exemple de atacuri informatice cu originea in China, in urma carora s-ar fi sustras secrete de la importante companii americane. Oficialii americani precizeaza ca au ridicat aceasta problema de mai multe ori in discutii cu inalti oficiali ai guvernului chinez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.