Izbucnit in Marea Britanie, scandalul legat de prezenta carnii de cal intr-o serie de produse congelate a ajuns subiect de reuniune europeana, scrie MEDIAFAX.

La jumatatea lui ianuarie, autoritatile irlandeze au descoperit carne de cal in carnea tocata produsa in Marea Britanie si in Irlanda si vanduta in cele doua tari. Cantitati importante de carne de cal - pana la 100 la suta - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese, de compania franceza Comigel.

Filiala britanica a grupului suedez Findus, care comercializeaza produse congelate, a recunoscut ca exista probleme cu pachete de carne folosite pentru lasagna de Comigel. Producatorul francez a precizat, la randul sau, ca unele dintre pachetele pentru lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99-100 %.

Carnea, care ar proveni din Romania, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, dupa care a ajuns la procesatorul francez Spanghero si a fost redirectionata catre preparatorul Comigel, funizor pentru Findus si alti distribuitori.

Constantin: De la noi nu s-a exportat carne de cal etichetata ca fiind de vita

Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale si Agentiei pentru siguranta alimentara (FSA) din Marea Britanie au declarat ca burgerii de vita, lasagna si celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o "dimensiune internationala".

In acelasi context, AFP scria ca scandalul carnii de cal, descoperita in produse semipreparate care ar fi trebuit sa contina carne de vita, demonstreaza deficientele trasabilitatii produselor in Europa, de la exploatarea agricola pana in farfurie, citand asociatii de consumatori si specialisti.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Duminica, presedintele Traian Basescu spunea ca Romania va fi decredibilizata pentru "multi ani" daca se vor constata "nereguli la expeditor", comentand, duminica, problema importurilor de carne de cal in Marea Britanie.

"E o mare problema. Vreau sa stiti ca de se va constata ca au existat nereguli la expeditor, deci in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Vreau sa cred, sper, ca nu se va intampla acest lucru. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare in acest caz. Sper sa nu fie de la noi o etichetare falsa. Chiar daca nu discutam de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibila ca si cea de vita, dar o etichetare falsa pentru obtinerea unui castig ilegal va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile sa avem restrictii la export sunt foarte mari", a declarat presedintele Basescu.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

De ce s-au suparat europenii pentru ca ar fi mancat carne de cal?

O reuniune a responsabililor si expertilor europeni, in cazul carnii de cal care ar fi fost exportata din Romania si a fost depistata in lasagna, in Marea Britanie, va avea loc miercuri la Bruxelles, pentru a discuta "masurile necesare" ce trebuie adoptate la nivelul Uniunii Europene, a anuntat luni presedintia irlandeza a UE, transmite AFP.

"Ministrii vor sa discute cu Comisia Europeana (...) despre toate masurile necesare pentru a trata problema in maniera completa", transmite intr-un comunicat Irlanda, care asigura pentru primele sase luni ale anului presedintia UE.

In cursul dupa-amiezii, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a anuntat ca a "convenit cu ministrul britanic de comun acord in privinta unei reuniuni inainte de sfarsitul saptamanii la nivel european privind aceasta problema".

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Ministrul francez pentru Protectia Consumatorului, Benoit Hamon, a anuntat "intensificarea imediata" a controalelor in cazul tuturor produselor incriminate.
"Directia pentru combaterea fraudelor va extinde cercetarile in cazul principalelor companii implicate - Spanghero si Comigel - si va plasa sub supraveghere toata filiera de carne si peste in cursul anului 2013", a spus Hamon.

"Reuniunea de saptamana aceasta la nivel european, in legatura cu scandalul etichetarii carnii de cal drept carne de vita, a fost convenita impreuna cu Marea Britanie", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.