Chiar dacă pare incredibil, însă oamenii de știință au descoperit prima plantă carnivoră din lume. Aceasta se hrănește cu prada pe care o prinde sub pământ. Planta carnivoră formează lăstari subterani și are frunze mici albe, care nu conțin clorofilă.

Prima plantă carnivoră ce se hrănește sub pământ

Cercetătorii au descoperit o plantă carnivoră care se hrînește cu prada capturată sub pământ. În mare parte aceasta reprezintă creaturi subterane precum viermi, larve şi gândaci. Această specie de plantă cu ulcior este singura cunoscută de ştiinţă care se hrănește sub pământ.

Planta de tip ulcior a fost descoperită recent și a fost dezgropată în provincia indoneziană Kalimantan de Nord, pe insula Borneo. Precum alte plante cu ulcior, Nepenthes pudica are frunzele modificate, cunoscute sub numele de capcane cu gropi sau ulcioare, în care este prinsă prada înainte de a fi consumată. Această specie este atât de mare încât poate prinde și şobolani.

Nicio altă specie de plantă cu ulcior nu își vânează prada sub pământ. Planta carnivoră formează lăstari subterani, care au frunze mici, albe și nu conțin clorofilă. Ulcioarele plantei sunt de culoare roșiatică și sunt mult mai mari decât frunzele.

„Această specie îşi plasează ulcioarele cu o lungime de până la 11 cm sub pământ, unde sunt formate în cavităţi sau direct în sol şi prind în capcană animalele care trăiesc sub pământ, de obicei furnici, acarieni şi gândaci”, a declarat autorul principal al studiului, Martin Dančák de la Universitatea Palacký din Olomouc, Republica Cehă, într-un comunicat de presă, citat de CNN.

La moment, se cunosc doar alte trei grupuri de plante carnivore care vânează sub pământ, însă acestea se diferențiază prin mecanismele de captare.

„În mod interesant, am găsit numeroase organisme care trăiesc în interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de ţânţari, nematode şi o specie de vierme, care a fost, de asemenea, descrisă ca fiind o specie nouă”, a declarat Václav Čermák de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, care a făcut, de asemenea, parte din echipa de cercetare.

Citeste si:
Oamenii de știință din Italia ar fi descoperit un vaccin anti-cancer
Oamenii de știință din Italia...

Rolul pozitiv al plantei carnivore pentru pădurile tropicale

Oamenii de știință spun că descoperirea acestei plante a fost un real noroc. Pe muntele pe care îl explorau, cercetătorii au observat câteva plante care semănau foarte mult cu Nepenthes, însă nu produceau ulcioare. În urma unor căutări mai minuțioase, planta avea un ulcior deformat care ieşea din sol.

„La început, am crezut că era un ulcior îngropat din greşeală şi că condiţiile locale de mediu au cauzat lipsa altor ulciori”, a declarat Ľuboš Majeský de la Universitatea Palacký din Olomouc, care a făcut parte din echipa de cercetare. „Cu toate acestea, pe măsură ce am continuat să găsim alte plante fără ulcior de-a lungul ascensiunii spre vârf, ne-am întrebat dacă o specie de plantă de ulcior ar fi putut evolua spre pierderea carnivoriei, aşa cum se observă la alte plante carnivore”.

Citeste si:
9 întrebări la care oamenii de știință încă nu au găsit răspunsuri
9 întrebări despre lumea...

În timp ce experții făceau poze plantei, unul dintre cercetători a smuls o pernă de muşchi de la baza unui copac, scoțând la suprafață o grămadă de ulcioare cu o nuanţă de maro.

Oamenii de știință spun că descoperirea unei asemenea plante este extrem de importantă pentru soarta pădurilor tropicale, în special pentru conservarea naturii în Borneo indonezian, care este un punct fierbinte al biodiversităţii.

„Sperăm că descoperirea acestei plante carnivore unice ar putea ajuta la protejarea pădurilor tropicale din Borneo, în special la prevenirea sau cel puţin la încetinirea transformării pădurilor virgine în plantaţii de palmieri de ulei”, a declarat Wewin Tjiasmanto de la grupul indonezian de conservare Yayasan Konservasi Biota Lahan Basah din Surabaya, care a ajutat la descoperirea noii specii.

Citeste si:
Test nedureros pentru măsurarea glicemiei, dezvoltat de...
Test nedureros pentru...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.