O expresie din limba română a fost pusă în calitate de întrebare la unul dintre cele mai vizionate concursuri de cultură generală din Italia. Pentru răspunsul corect s-au oferit 30.000 de euro. Doar unul dintre cei trei concurenți a oferit răspunsul corect. Cum sună expresia din limba română și care este răspunsul corect.

Întrebare din limba română la un cocncurs din Italia

Concursul de cultură generală L'Eredità este unul dintre cele mai vizionate și populare emisiuni din Italia. Locuitorii îl privesc seară de seară cu sufletul la gură. Emisiunea este difuzată șase zile din șapte pe postul TV, Rai Uno.

În ediția de joi seara, la emisiunea italiană a răsunat o întrebare mai puțin obișnuită. Pentru pragul de 30.000 de euro, cei trei participanți au primit următoarea întrebare: ce înseamnă expresia românească „ți-a picat fisa”. („in romeno tiaaa picat fizaa”, a pronunțat prezentatorul emisiunii), care a oferit și o traducere ad literam în italiană: „ti e caduto il gettone”. Când a anunțat întrebarea, prezentatorul show-ului i-a salutat pe românii din Italia.

Participanții au primit și patru variante de răspuns pentru întrebarea primită. Aceștia au avut de ales între următoarele variante:


  • a-ți încerca norocul (tentare la fortuna)


  • a pierde ocazia (perdere un'occassione)


  • a înțelege ceva anume (capire qualcosa)


  • a arunca prosopul (gettare la spugna).

Ce răspuns au dat concurenții

Ultimă variantă de răspuns, „gettare la spugna”, înseamnă în italiană „a arunca buretele, însă semnificația acesteia este asemănătoare cu românescul „a arunca prosopul”, adică a renunța la ceva, a te da bătut.

Dintre cei trei concurenți, primii doi au greșit răspunsul, iar al treilea participant a oferit răspunsul corect. Fabrizio este inginer feroviar la Genova și este singurul concurent care a oferit răspunsul corect.

Citeste si:
Test de logică! Rezolvă problema cu chibriturile în timp record
Test de logică! Rezolvă...

Întrebarea din cadrul concursului a creat dispute și în rândul românilor din mediul online care se află în Italia. Pe unele grupuri Facebook ale românilor s-au creat mini-dezbateri, aceștia oferind fel de fel de răspunsuri. Unii dintre ei au recunoscut că nici măcar nu au auzit niciodată despre această expresie.

În România, în viața de zi cu zi expresia „a-ți pica fisa” nu este atât de folosită. Totuși, aceasta se poate întâlni și în unele scrieri sau chiar filme. Și pentru ca să lămurim dilema, expresia „a-ți pica fisa” înseamnă a avea o revelație bruscă; a înțelege (brusc) cum stau lucrurile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.