O echipă de chirurgi din Elveția au făcut o descoperire absolut fabuloasă. Specialiștii au reușit să mențină un ficat donat în afara corpului timp de trei zile.

Ficatul supraviețuiește timp de trei zile în afara corpului

Un grup de medici chirurgi elvețieni au reușit să păstreze un ficat donat în afara corpului timp de trei zile cu ajutorul unei tehnologii de ultima generație, potrivit BBC.

Metoda de perfuzie normotermă îi oferă ficatului o alimentare continuă cu sânge. Experții spun că această metodă este una mult mai bună decât cea clasică de a-l pune pe gheață. Cu ajutorul acestui mecanism, durata de viață a unui ficat donat poate fi prelungită până la 10 zile.

Specialiștii speră ca dezvoltarea tehnologiei să joace un rol important în reducerea numărului de organe donate care sunt aruncate, deoarece păstrarea țesuturilor și a organelor la temperaturi scăzute poate provoca unele leziuni celulare semnificative. Aparatul modern poate livra atât medicamente, nutrienți, dar și sânge, pentru a fi si siguri că organul care urmează a fi transplantat se află în cea mai bună formă și va face față.

Retail jobs

Bărbatul care a suferit transplantul de ficat

Bărbatul care a suferit un transplant de ficat a stat conectat la perfuzii timp de 68 de ore. Pacientul avea nevoie urgent de un transplant după ce a descoperit că are cancer. Operația a fost posibilă după patru zile după ce organul a fost prelevat de la o femeie în vârstă de 29 de ani care a murit la sfârșitul lunii mai.

După 12 zile de la intervenția chirurgicală, bărbatul a fost externat. Medicii care i-au monitorizat operația și perioada de recuperare spun că este necesar să se mai facă cercetări și pentru perioade de timp mai lungi, însă rezultatele de până acum sunt unele satisfăcătoare.

Credem că acest prim succes de transplant… poate deschide noi orizonturi în tratamentul multor afecțiuni hepatice”, au spus ei pentru revista Nature Biotechnology.

Citeste si:
[FOTO] TOPUL celor mai DE PERSPECTIVA orase din lume pentru tineri
FOTO  TOPUL celor mai DE...

Același tip de tehnologie modernă a început a fi folosită în unele dintre cele șapte unități de transplant hepatic din Marea Britanie. Cercetătorii medicali de la Universitatea Oxford au în plan să evalueze rezultatele ca parte a unui studiu numit studiu PLUS.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.