Un start-up din New York oferă o alternativă la tatuajele convenţionale sub forma un tatuaj efemer care dispare după aproximativ un an şi îşi propune să deschidă această piaţă unei noi clientele.

Abigail Glasgow a ales. De data aceasta va fi un „M'', prima literă a prenumelui logodnicului ei, tatuată pe antebraţ. O alegere riscantă? „Va dispărea, aşa că nu sunt prea îngrijorată'', a declarat ea cu o privire răutăcioasă.

După şase ani de dezvoltare, tânăra companie Ephemeral a găsit formula pentru un tuş compus din polimeri biodegradabili, care se dizolvă în mod natural între 9 şi 15 luni de la aplicarea prin acelaşi proces ca în cazul unui tatuaj convenţional.

Pe vremea când era student la New York University (NYU), Josh Sakhai, unul dintre cei trei cofondatori ai Ephemeral, şi-a dorit un tatuaj permanent. „Mi-a fost însă frică să-mi iau un angajament'', îşi aminteşte Sakhai, fiul unei familii de origine iraniană care nu agreează în mod deosebit tatuajul.

Apoi a venit ideea unui tatuaj temporar şi a tuşului care se decolorează, care a necesitat 50 de formule diferite, unele testate de Josh Sakhai pe propria piele.

Retail jobs

Toate au fost dezvoltate într-un laborator din Milford (Connecticut), în colaborare cu dermatologi, exclusiv pe baza unor componente deja autorizate pentru alte produse de către autoritatea de reglementare americană Food and Drug Administration (FDA). Nu rămân urme în timp ca în cazul unor tatuaje permanente, dă asigurări Josh Sakhai. În schimb, liniile tatuajului rămân clare, iar desenul se estompează uniform, după cum o demonstrează exemplele de pe braţele lui.

Deocamdată, doar culoarea neagră este disponibilă, însă alte nuanţe ar putea îmbogăţi într-o zi paleta.

În mai multe regiuni ale lumii, în special în Asia, tatuatorii amatori oferă, de câţiva ani, tatuaje prezentate drept „semipermanente'' datorită tuşului „vegetal'' şi a unei penetrări superficiale a acului. În practică însă, aceste tatuaje se degradează, dar nu dispar complet şi provoacă deseori leziuni, ceea ce i-a determinat pe mai mulţi tatuatori profesionişti să tragă un semnal de alarmă.

Citeste si:
Oana Sîrbu și-a pierdut părinții într-un singur an: „Cu tata a fost...
Oana Sîrbu și-a pierdut...

Glumind, Josh Sakhai se descrie drept un „cobai", arătând câteva locuri de pe braţele sale unde susţine că a avut tatuaje, acum invizibile.

Mama lui a făcut acest pas, cu două ore înainte, tatuându-şi trei fluturi în salonul Ephemeral, deschis la sfârşitul lunii martie în zona Williamsburg din Brooklyn.

„Facem posibil tatuajul pentru o nouă clientelă, care nu şi-ar fi dorit un tatuaj permanent'', a explicat Sakhai, pentru care acest nouă tehnică nu concurează cu tatuajul tradiţional.

Tatuajul temporar, care costă între 175 şi 450 de dolari la Ephemeral, poate deveni un pas către un tatuaj permanent, potrivit tânărului antreprenor.

Ephemeral a recrutat doar tatuatori din lumea tatuajelor permanente, inclusiv pe Marissa Boulay, care desenează litera ''M'' pe antebraţul lui Abigail, care are şi tatuaje permanente.

Citeste si:
Cum reușește Andreea Antonescu să fie în formă la 39 de ani: „De un...
Cum reușește Andreea...

„Pot să mă distrez mai mult'', povesteşte Abigail. „Pot să mă decid într-o clipă ce model vreau sau în ce zonă", adaugă ea.

„Mulţi oameni cred că schimbăm cultura tatuajului”, a declarat Marissa Boulay.

Considerat pe vremuri un teritoriu al „rebelilor'', chiar al celor marginalizaţi, şi un simbol al radicalismului, tatuajul s-a democratizat în ultimii 20 de ani, până la punctul la care în prezent este răspândit în rândul „milenialilor''.

Aproximativ 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au cel puţin un tatuaj, potrivit unui studiu realizat în 2019 în Statele Unite de Institutul Nielsen.

„Nu încercăm să schimbăm ceva'', a precizat Boulay, care s-a specializat pe cont propriu în arta tatuajelor, pe care o practică de 11 ani. „Nu încercăm decât să facem mai accesibilă oamenilor această experienţă'', a subliniat tânăra de 29 de ani, al cărei corp este acoperit cu tatuaje permanente.
„Cred că tatuajele sunt o formă de exprimare şi o artă'', adaugă ea, potrivit AGERPRES.

Citeste si:
Boris Nemţov, urmărit timp de un an înainte de a fi asasinat
Boris Nemţov, urmărit timp de...

Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2021 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.