Spectacol faraonic în Cairo unde mai multe care au transportat 22 de mumii ale unor regi şi regine din Egiptul antic la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC), noua reşedinţă a mumiilor regale.

Încadrate de o gardă călare, primele care negre împodobite cu motive aurii şi lumini amintind de vechile ambarcaţiuni funerare au părăsit la orele 20:00 (18:00 GMT) Piaţa Tahir şi Muzeul din Cairo, unde mumiile se odihneau de peste un secol.

Piaţa a fost închisă circulaţiei, precum şi pietonilor, la fel ca întregul traseu de şapte kilometri pe străzile capitalei Cairo până la NMEC, situat în sudul capitalei. Sub salve de tun, carele au ajuns la noul muzeu în jurul orei 20:30, întâmpinate de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi.

În ordine cronologică, faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a XVII-a, numit "Curajosul", a condus cortegiul, închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din a XX-a dinastie. Printre cele mai cunoscute mumii s-au numărat cele ale celebrilor suverani Hatshepsut şi Ramses al II-lea.

Scăldată într-o lumină albastră, procesiunea a părăsit muzeul centenar, însoţită de un spectacol cu figuranţi în costume de faraon, care trase de cai, sub bătăile de tobă ale unei fanfare şi pe un fundal de muzică simfonică. Mai devreme în cursul serii, preşedintele al-Sissi a vizitat NMEC, însoţit de premierul Mostafa Madbouly şi de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru a trece în revistă o parte a colecţiilor.

"Cu profundă mândrie, mă bucur să-i întâmpin pe regii şi reginele Egiptului după călătoria lor", a scris al-Sissi pe Twitter.

NMEC, care ocupă o vastă clădire modernă, este programat să-şi deschidă porţile pentru public la 4 aprilie. Dar mumiile vor fi expuse publicului abia după 8 aprilie. Audrey Azoulay a afirmat într-un comunicat că mutarea mumiilor la NMEC este "punctul culminant al unei activităţi îndelungate pentru a le păstra şi a le expune în condiţii mai bine". O lucrare la care a participat UNESCO.

Citeste si:
13 fapte impresionante mai puțin cunoscute despre Egiptul Antic
13 fapte impresionante mai...

Descoperite lângă Luxor (sud) cu începere din 1881, majoritatea celor 22 de mumii nu au părăsit Piaţa Tahrir de la începutul secolului al XX-lea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2021 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.