Deja capabili să adulmece droguri, arme şi cadavre, câinii mexicani sunt antrenaţi acum să detecteze şi persoanele cu COVID-19.

Antrenamentul a avut loc în oraşul mexican Xalapa, din statul Veracruz (est). În total, şapte brigăzi canine din America Latină au beneficiat de experienţa dobândită în antrenarea câinilor de poliţia din El Salvador. Mirosul incredibil al acestor câini le permite să detecteze virusul chiar înainte ca bolnavii să dezvolte simptome, potrivit studiilor pe care se bazează aceste antrenamente.

Iniţiativa poliţiei din El Salvador se bazează cu precădere pe folosirea de parfumuri artificiale similare cu mirosul transpiraţiei unei persoane infectate cu noul coronavirus.

„Nu este uşor, deoarece tulpinile de COVID-19 se schimbă foarte mult. Însă am reuşit să le sintetizăm pe cele pe care le cunoaştem şi am extras din ele mirosuri artificiale pentru a antrena câinii", a explicat Wilber Alarcón, de la poliţia anti-drog din El Salvador.

Potrivit acestuia, în timpul antrenamentului, câinii au fost foarte eficienţi în identificarea elementelor asociate cu coronavirusul. Se aşteaptă ca, în trei luni, un escadron de 15 câini să înceapă să patruleze aeroporturile, staţiile de autobuz şi punctele de trecere a frontierei. Atunci când vor identifica o persoană suspectată de infectare, se va aplica un protocol de izolare, a precizat dresorul.

Aceste "arome artificiale" sunt, de asemenea, utilizate pentru a detecta cocaina, heroina, marijuana şi explozivii. În Mexic, unde autorităţile raportează circa 80.000 de persoane dispărute între 2006 şi 2020, unele companii pun la dispoziţie şi mirosuri artificiale mai speciale, cum ar fi cele de "cadavru în putrefacţie, cadavru proaspăt sau înecat".

Programe similare de antrenare a câinilor pentru a detecta COVID-19 sunt implementate şi în alte ţări ale regiunii, cum ar fi Argentina, Brazilia, Chile şi Columbia. De asemenea, planuri de utilizare a câinilor împotriva COVID-19 au fost studiate în aproximativ 20 de ţări din întreaga lume, printre care Franţa, Statele Unite sau Republica Cehă.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Studiile au arătat că antrenarea câinilor pentru a detecta COVID-19 reprezintă un mod rapid şi eficient de a întrerupe lanţul de contagiune, dacă luăm în calcul, spre exemplu, timpul necesar pentru testele de laborator. Citând un studiu american datând de aproximativ 10 ani, dresorii cehi explică faptul că virusurile modifică ţesuturile umane şi afectează markerii olfactivi ai oamenilor, ceea ce poate fi detectat de câini, precizează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Martie 2021 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.