Cheia camerei în care a murit Napoleon Bonaparte, decedat în 1821 într-o locuinţă de pe insula Sfânta Elena, unde fostul împărat francez era ţinut în captivitate de către britanici, a fost vândută joi la licitaţie cu suma de 81.900 de lire sterline (92.000 de euro), au anunţat reprezentanţii casei Sotheby's.

Disputată între 11 colecţionari, această cheie din metal, ce are o lungime de 13 centimetri, a fost în cele din urmă achiziţionată contra unei sume de peste 16 ori mai mare decât preţul estimat iniţial - 5.000 de lire sterline (5.500 de euro).

Cheia a fost găsită "într-un plic, într-un cufăr dintr-o casă scoţiană", a dezvăluit într-un comunicat publicat înaintea licitaţiei David MacDonald, un specialist în mobilier britanic al casei Sotheby's.

„Familia care o avea a ştiut dintotdeauna că era pe undeva pe acolo, dar fusese ascunsă", a adăugat el.

Un soldat numit Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după decesul împăratului francez în 1821, a adus cheia în Scoţia pentru a i-o da mamei sale, care fusese "o mare admiratoare" a împăratului Napoleon şi căruia i-a trimis dulciuri şi cărţi pe durata captivităţii acestuia.

Descendenţii fostului soldat au găsit în cele din urmă cheia şi au decis să o vândă la licitaţie. Charles Richard Fox a scos cheia din broască în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, după cum a explicat el însuşi într-o notă din 6 septembrie 1822, vândută odată cu obiectul scos la licitaţie, menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Ianuarie 2021 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.