Cheia camerei în care a murit Napoleon Bonaparte, decedat în 1821 într-o locuinţă de pe insula Sfânta Elena, unde fostul împărat francez era ţinut în captivitate de către britanici, a fost vândută joi la licitaţie cu suma de 81.900 de lire sterline (92.000 de euro), au anunţat reprezentanţii casei Sotheby's.

Disputată între 11 colecţionari, această cheie din metal, ce are o lungime de 13 centimetri, a fost în cele din urmă achiziţionată contra unei sume de peste 16 ori mai mare decât preţul estimat iniţial - 5.000 de lire sterline (5.500 de euro).

Cheia a fost găsită "într-un plic, într-un cufăr dintr-o casă scoţiană", a dezvăluit într-un comunicat publicat înaintea licitaţiei David MacDonald, un specialist în mobilier britanic al casei Sotheby's.

„Familia care o avea a ştiut dintotdeauna că era pe undeva pe acolo, dar fusese ascunsă", a adăugat el.

Un soldat numit Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după decesul împăratului francez în 1821, a adus cheia în Scoţia pentru a i-o da mamei sale, care fusese "o mare admiratoare" a împăratului Napoleon şi căruia i-a trimis dulciuri şi cărţi pe durata captivităţii acestuia.

Citeste si:
O sportivă și-a scos la licitație medalia de la JO pentru un act de...
O sportivă premiată la...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Descendenţii fostului soldat au găsit în cele din urmă cheia şi au decis să o vândă la licitaţie. Charles Richard Fox a scos cheia din broască în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, după cum a explicat el însuşi într-o notă din 6 septembrie 1822, vândută odată cu obiectul scos la licitaţie, menționează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.