Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 71% de apă, iar în oceane se regăsește aproximativ 95% din toată apa de pe planeta noastră.

Oceanele acoperă cel mai lung lanț muntos de pe planetă și “podurile” antice pe care le-au traversat oamenii pentru a traversa continentele.

În 2008, NASA a creat o simulare în care demonstra cum ar arăta Pământul dacă ar seca oceanele. Clipul a fost realizat de fizicianul și animatorul Horace Mitchell.

Câțiva ani mai târziu, cercetatorul planetar James O’Donoghue de la Agenția de Explorare Aerospatiala din Japonia a editat video-ul pentru a oferit mai multe detalii despre momentul în care trei cincimi din suprafața planetei e dezvăluită.

Primele forme masive de relief care vor apărea atunci când oceanele încep să sece vor fi marginile subacvatice ale continentelor. Acestea includ și “podurile” pe care oamenii din trecut le-au folosit pentru a migra de pe un continent pe altul.

Atunci când apa scade cu 2.000-3.000 metri, va deveni vizibil și cel mai lung lanț muntos de pe planetă, ce are o lungime de 60.000 km și se află în proporție de 90% sub apă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 August 2020 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.