Oamenii de știință din Italia cercetează apariția misterioasă a gheții roz în Alpi, cauzată de alge care accelerează efectele schimbărilor climatice.

Există dezbateri despre locul în care provin algele, dar Biagio Di Mauro de la Consiliul Național de Cercetare din Italia a declarat că zăpada roz, observată pe unele părți ale ghețarului Presena, este probabil cauzată de aceeași plantă găsită în Groenlanda.

„Algele nu sunt periculoase, reprezintă un fenomen natural care apare în perioadele de primăvară și vară în latitudinile medii, dar și la poli”, a declarat Di Mauro, care studiase anterior algele de la ghețarul Morteratsch din Elveția.

Este vorba despre Ancylonema nordenskioeldii care este prezentă în așa-numita zonă întunecată a Groenlandei, unde gheața se topește și ea.


În mod normal, gheața reflectă mai mult de 80% din radiațiile solare, dar, pe măsură ce apar algele, acestea întunecă gheața care astfel absoarbe căldura topindu-se mai repede.

Mai multe alge apar pe măsură ce gheața se topește mai rapid.

„Tot ce întunecă zăpada face ca acesta să se topească, deoarece accelerează absorbția radiațiilor", a spus Di Mauro, potrivit sciencealert.com

„Încercăm să cuantificăm efectul altor fenomene în afară de cel uman asupra supraîncălzirii Pământului”, a mai spus Di Mauro, menționând că prezența excursioniștilor și a teleschiurilor ar putea avea, de asemenea, un impact asupra algelor.

Turiștii se plâng de impactul schimbărilor climatice.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Iulie 2020 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.