Cainii inteleg ceea ce li se comunica. Cel putin asta este concluzia facuta de niste cercetatori de la Universitatea Sussex, care au remarcat cum animalele pot pricepe cuvintele scurte chiar daca sunt rostite de persoane diferite informeaza Press Association, conform Daily Mail. 



Studiul organizat de cercetatorii din Marea Britanie intareste ideea, deja vehiculata, ca animele de companie sunt extrem de inteligente, nu doar intuitive. Conform acestui studiu, companionii canini sunt capabili sa distinga cuvintele scurte, desi sunt rostite de persoane diferite sau in accente variate.

Cercetarea a fost publicata in Biology Letters si a avut 42 de subiecti. Concret, cei care au condus studiul au inregistrat patru persoane diferite spunand acelasi cuvant cainilor lor si apoi au rostit un altul care sa se semene, dar care sa insemne altceva. Cainii au recunoscut acelasi cuvant rostit de mai multe persoane, dar au ignorat diferentele dintre vorbitori. Au putut diferentia persoanele necunoscute doar in baza vocii lor, la care au reactionat diferit.

Doctorul Holly Root-Gutteridge, care a codus studiul, a explicat: "Aceste rezultate arata cum cainii au abilitati lingvistice mai avansate decat credeam si trebuie sa le acordam credit pentru asta. Eu stiu caini care pot raspunde la 75 de comenzi diferite. Probabil ca au dobandit aceasta abilitate in incercarea de a diferentia latraturile altori caini si au inceput sa fie atenti la limbajul nostru dupa ce i-am domesticit."

Se sugereaza, in acelasi studiu, modul in care cainii pot recunoaste cuvintele scurte, inclusiv comenzile.

"Cercetarea demonstreaza ca, in ciuda presupunerilor anterioare, aceasta abilitate spontana nu este unica omului, iar cainii impartasesc acest talent lingvistic, ceea ce sugereaza ca perceptia vorbirii s-ar putea sa nu fie (o trasatura) speciala oamenilor, cum s-a crezut anterior", a completat Root-Gutteridge.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.