Un studiu fascinant arata cum creierul nostru este "spalat" in fiecare seara, in timpul somnului. Mai exact, o echipa de oameni de stiinta a reusit sa surprinda modul in care lichidul cefalorahidian actioneaza cand dormim. 

Lichidul cefalorahidian (LCR) sau lichidul cerebrospinal este, conform Wikipedia, clar si transparent. Acesta este compus din apa in proportii de 99%, iar restul de glucoza si proteine. De altfel, compozitia sa reflecta starea fiziopatologica a creierului.

Un studiu recent arata cum unde apoase de lichid cefalorahidian "curg" peste creierul nostru. Activitatea se produce in timp ce dormim, eliminandu-se astfel toxinele care nu ar trebui sa fie prezente in capul nostru.

Echipa din spatele cercetarii spune ca aceasta descoperire ar putea ajuta in studiul a diverse afectiuni neurologice si psihologice, mai ales cele care sunt asociate cu perturbarea somnului.

Neurologul Laura Lewis de la Universitatea din Boston a spus: "Stiam de ceva timp ca exista unde electrice in activitatea neuronilor. Dar inainte de descoperirea noastra nu aveam habar ca sunt unde si in lichidul cefalorahidian". Descoperirea este una majora pentru ca oamenii de stiinta nu aveau cunostinta despre actiunile de pulsare si nu au putut sa le obseve pana acum.

Pe masura ce frecventa lenta a undelor cerebrale scade odata cu inaintarea in varsta, noul studiu ar putea ajuta la cercetarea problemelor normale legate de imbatranire, impreună cu tulburarile specifice. Munca cercetatorilor face posibila acum sa se spuna daca cineva doarme sau nu, doar prin a-i analiza tiparele LCR pe scanarea creierului.

La studiu au participat 13 subiecti, cu varsta intre 23 si 33 de ani, monitorizati in timpul somnului. Una dintre curiozitatile majore ramane modul in care undele creierului si fluxul de sange se sincronizeaza atat de eficient, noteaza Science Alert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.