Un copil migrant a murit aproape zilnic in ultimii patru ani in lume, in calatoria spre o viata mai sigura, a indicat vineri Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), pe fondul indignarii declansate de fotografia unui barbat si a fetitei sale de 2 ani care s-au inecat in timp ce incercau sa ajunga clandestin in SUA, transmite Reuters.

"Copii mor in toate regiunile lumii. Acei copii nu inteleg ce se intampla si se confrunta cu riscuri teribile", a subliniat Frank Laczko, seful centrului de analiza a datelor din cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM), scrie Agerpres.

Fotografia tulburatoare a lui Oscar Alberto Martinez, 25 de ani, si a fetitei sau in varsta de 2 ani, Angie Valeria, a adus in atentie soarta celor 70 milioane de persoane dislocate la nivel mondial, majoritatea copii, potrivit cifrelor Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Cei doi calatorisera din El Salvador spre Mexic si si-au gasit sfarsitul in timp ce traversau Rio Grande pentru a cere azil in Statele Unite.

In 2018, patrula americana de frontiera a raportat 283 de victime din randul migrantilor, dar activistii spun ca numarul este mult mai mare, pentru ca multi migranti care mor in zonele salbatice de-a lungul granitei de peste 3.130 km nu sunt gasiti niciodata.

UNHCR a comparat aceasta imagine cu fotografia iconica a refugiatului sirian in varsta de 3 ani, Alan Kurdi, al carui trup neinsufletit a fost adus de valuri pe o plaja din Mediterana in 2015.

Copilul a facut parte din valul de refugiati sirieni care a provocat panica in Europa, determinand Turcia sa inchida practic ruta de migratie la cererea Uniunii Europene.

De atunci, numarul traversarilor Mediteranei a scazut, contribuind la o reducere a bilantului global al migrantilor decedati, de la 6.280 in 2017 la 4.734 in 2018, potrivit OIM.

'Cea mai socanta imagine care a captat atentia lumii a fost moartea lui Alan Kurdi. Am crezut atunci ca lumea se va trezi si vor fi luate masuri serioase', a indicat Laczko.

'Dar am vazut relativ putine masuri luate dintr-o perspectiva umanitara pentru a ajuta familiile afectate de aceste tragedii. Este evident ca statele dau prioritate apararii granitelor lor', a regretat el.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Multe tari au ridicat bariere pentru a-i descuraja pe migranti, iar UE si SUA au facut presiuni asupra vecinilor lor pentru a reduce numarul celor care incearca sa ajunga in aceste state.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.