O femeie din Scotia, capabila sa miroasa boala Parkinson, i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa descopere cauza indicatorilor olfactivi specifici, crescand astfel sansele de realizare a unui instrument de detectare precoce a acestei afectiuni, relateaza miercuri Press Association.

Joy Milne, o fosta asistenta medicala din Perth, a observat o schimbare subtila de miros corporal la regretatul sau sot, Les, cu multi ani inainte ca acesta sa fie diagnosticat cu boala progresiva a sistemului nervos.

Femeia in varsta de 68 de ani a declarat ca a observat la sotul ei un miros neobisnuit, de ''mosc'' si ulterior l-a abordat pe un cercetator in cadrul unei conferinte organizata in Marea Britanie pe tema bolii Parkinson.

Un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei afectiuni a debutat in 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile acestuia au fost publicate recent in jurnalul ACS Central Science, scrie Agerpres.

Exista sperante ca aceasta descoperire ar putea contribui la diagnosticarea persoanelor care sufera de boala Parkinson inainte ca primele simptome sa isi faca simtita prezenta.

''Ceea ce am descoperit sunt cativa compusi care se remarca la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este ca Joy Milne putea mirosi diferenta. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson'', a declarat pentru BBC autoarea principala a studiului, Perdita Barran.

Oamenii de stiinta au conceput experimente menite sa imite simtul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masa.

''Indicatorii biologici volatili'' pe care cercetatorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afectiunii.

''Ceea ce am putea spera este ca, prin diagnosticarea precoce a oamenilor, inainte de aparitia simptomelor motorii, vor deveni disponibile tratamente ce vor putea preveni inaintarea bolii. Aceasta este nazuinta suprema'', a adaugat cercetatoarea de la Universitatea Manchester.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Aproximativ un adult din 350 din Marea Britanie este diagnosticat cu boala Parkinson, o afectiune ce ingreuneaza deplasarea, vorbirea si somnul.

In anul 2017, echipa de cercetatori din Manchester a identificat anumite molecule prezente in pielea pacientilor care sufera de boala Parkinson, descoperire facuta dupa ce Joy Milne, din Perth, Scotia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afectiunea cu ajutorul mirosului. Cercetatorii i-au dat lui Milne sa miroasa douasprezece tricouri nemarcate, dintre care sase fusesera utilizate de pacienti cu Parkinson, iar celelalte sase de voluntari care nu fusesera diagnosticati cu aceasta boala. Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson si inca un tricou ce apartinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai tarziu, Milne a aflat ca aceasta persoana fusese la randul sau diagnosticata cu Parkinson in urma testelor.

Citeste si:
Noi medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite și compensate
Noi medicamente vor fi...

Sotul lui Milne a decedat in 2015, la varsta de 65 de ani.

In prezent, nu exista un test prin care sa poata fi identificata aceasta boala, diagnosticarea fiind realizata prin observarea simptomelor - aceeasi metoda utilizata la diagnosticarea in premiera a acestei afectiuni, in 1817, de catre James Parkinson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.