Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat vineri ca bugetul alocat Sanatatii pentru acest an a ajuns la aproape 5% din PIB si a afirmat ca "va face mult bine pacientilor din Romania".

Potrivit demnitarului, finantarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate in anii anteriori, dar si demararea unor noi proiecte si programe menite sa imbunatateasca serviciile medicale de care beneficiaza populatia.

"Anul acesta bugetul alocat sanatatii este mai mare cu 6,1 miliarde de lei, astfel incat am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Nu uitam ca am pornit cu aproximativ 2%. Orice suma alocata in plus la sanatate inseamna pacienti care beneficiaza de tratamente si servicii medicale necesare, inseamna pacienti salvati. Discutam despre bugetul pentru investitii. De la 193 de milioane anul trecut, am ajuns la 1 miliard 183 de milioane, adica o crestere de 84%. Asta inseamna ca exista bani pentru achizitionarea de aparatura, exista bani pentru reparatii capitale si exista bani pentru finalizarea lucrarilor incepute. (...) Este un buget pe care il asteptam cu totii. Este un buget care va face mult bine pacientilor din Romania", a afirmat ministrul la o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Sorina Pintea a spus ca va fi finalizata achizitia a 1.000 de incubatoare

De asemenea, va fi majorat numarul de proceduri pentru fertilizarea in vitro, iar printr-un program national se va finanta testul genetic de screening prenatal noninvaziv care depisteaza anomaliile genetice ale fatului.

"Estimam un numar de aproximativ 200.000 de gravide care vor fi cuprinse in program pe baza unor criterii de eligibilitate care vor fi facute de catre Comisia de obstetrica-ginecologie. Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacientii cu diabet zaharat tip I in urma reorganizarii programului national de diabet zaharat. (...) Din bugetul MS vom sustine in continuare fondurile pentru ingrijirea cazurilor critice ale caror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obtinute pe baza contractelor cu casa de asigurari de sanatate. Anul acesta am extins procedura privind tratamentul interventional prin tromobiliza intravenoasa pentru pacientii cu accident vascular cerebral. (....) Vom asigura si testarea markerilor tumorali si moleculari atat de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative. Avem in vedere introducerea de molecule noi, molecule inovative. Vom face mai multe introduceri de molecule, incat sa putem acoperi o arie terapeutica cat mai larga", a sustinut ministrul.

Ministrul Sanatatii a amintit ca va fi introdus un program national de testare si tratament pentru carenta de vitamina D

"As vrea sa intelegeti ca nu facem un screening populational. Vom face un screening pe baza unor criterii de risc care sunt stabilite de catre specialisti, astfel incat acest program va fi impartit in doua faze: profilaxia rahitismului la sugari si gravida. Avem in acest moment un program de profilaxie pentru copilul de pana la 18 luni si vom extinde aceasta profilaxie pana in perioada adolescentei. Apoi, faza a doua, screening pe grupe de varsta in functie de criterii si factori de risc al deficitului sever de vitamina D. Vom pastra un capitol bugetar distinct pentru bolile rare", a mai declarat ministrul Sanatatii.
Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.