Planta de bumbac, a carei incoltire a fost un succes in cadrul experimentului desfasurat de sonda chineza Chang'e 4 pe fata ascunsa a Lunii, a murit odata cu inceperea noptii selenare, cand temperaturile pot scadea pana la minus 170 de grade Celsius, relateaza joi EFE.

Televiziunea de stat CGTN a informat joi ca experimentul realizat de sonda chineza Chang'e 4 s-a incheiat.

Desi fotografiile cu incoltirea plantei au fost difuzate martea aceasta, duminica nava a intrat in modul de economisire a energiei ca urmare a noptii lunare (echivaland cu 14 nopti terestre).

Responsabilul experimentului, Xie Gengxin, citat de CGTN, a precizat ca fotografia distribuita marti, 15 ianuarie, de Agentia spatiala chineza (China National Space Administration - CNSA), in care se vede germinarea si planta evoluand sanatos, a fost facuta sambata, 12 ianuarie, la ora locala 20:00 (12:00 GMT), scrie Agerpres.

Potrivit lui Xie, care este decan la Institutul de Tehnologie Avansata a Universitatii din Chongqing, experimentul a folosit la obtinerea "unei uriase cantitati de informatii valoroase".

Expertul chinez a subliniat ca principalul obiectiv al acestui experiment era "popularizarea stiintei". De fapt, ideea de a duce pe Luna mostre biologice a fost aleasa dintre cele 257 de sugestii facute in 2016 de mai multi studenti chinezi.

Sonda Chang'e 4, care la 3 ianuarie a reusit sa aselenizeze pe fata nevazuta a Lunii pentru prima data in istoria spatiala, a transportat seminte de bumbac, rapita, cartof si gascarita, mostre de drojdie si oua de musculita de otet, cu scopul de a crea "o minibiosfera simpla", insa doar bumbacul a incoltit.

Potrivit CNSA, organismele se vor descompune treptat in recipientul creat special pentru acest experiment si nu vor crea pagube mediului lunar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.