Fiecarui cetatean trebuie sa-i fie respectat dreptul constitutional de a-i fi ocrotita sanatatea, iar un sistem de servicii functional trebuie sa se bazeze pe principiile echitatii, universalitatii si solidaritatii, afirma ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, subliniind ca afirmatia sa privind pachetele de servicii medicale a avut in vedere posibilitatea ca fiecare asigurat sa-si poata adauga servicii medicale suplimentare.

"In primul rand, cred cu tarie ca fiecarui cetatean trebuie sa-i fie respectat dreptul constitutional de a-i fi ocrotita sanatatea. Totodata, consider ca un sistem de servicii functional este acela care se bazeaza pe principiile echitatii, universalitatii si solidaritatii, nicidecum unul care sa duca la comportamente discriminatorii. In acest sens, declaratia mea a vizat o mai buna administrare a fondurilor in sistemul medical si, implicit, o imbunatatire a serviciilor medicale, nicidecum o adancire a inegalitatii sociale. Consider ca toti romanii, indiferent de veniturile realizate, trebuie sa beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmatia mea a avut in vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat sa isi poata adauga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contributia la medicamente, ingrijirea la batranete sau in caz de invaliditate temporara sau permanenta, recuperare medicala etc. Astfel, putem asigura o mai buna finantare a sistemului si creste eficienta sa. In prezent, exista un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sanatate este un drept universal pentru toti cetatenii", a explicat ministrul Finantelor.

El a facut aceste precizari in urma articolelor aparute in spatiul public pe marginea declaratiilor pe care le-a facut vineri, in legatura cu asigurarile medicale.

Ministrul Finantelor a afirmat vineri ca ar trebui facute schimbari in zona de Sanatate, de asigurari, subliniind ca platim toti, in functie de venit, mai mult sau mai putin, dar tipul de servicii primit este acelasi.

"Sunt multe schimbari care pe zona de Sanatate trebuie sa se intample. Ca vorbim de tipul de asigurare. Platim, stiti foarte bine, cu totii, indiferent de venit, mai mult sau mai putin, dar tipul de servicii pe care le primim in schimb este acelasi. Ca vorbim de zona de asigurare medicala, acolo unde avem structuri care pe de o parte elibereaza acele asigurari, abonamente medicale, dar si presteaza serviciu medical. Ceea ce trebuie sa se opreasca. Acest lucru nu este posibil", a declarat Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Acesta a vorbit despre diferentierea tipurilor de asigurare, semnaland ca sunt 17 milioane de beneficiari si peste 5 milioane de platitori.

"Nu este corect fata de dumneavoastra, in primul rand, fata de dumneavoastra ca si contribuabil, fata de romani. Se face un calcul normal, logic, eficient si legal. Nu pot sa inteleg ca avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sanatate, nu pot sa inteleg cum banii se duc in continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activitati rudimentare, care nu aduc nimic in plus unui copil, sau unui parinte, sa fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un parinte sa stea cu grija daca ii doarme copilul si nu stie daca se mai trezeste, 3-4 copii mor......In functie de cat platesti CASS sa ai mai multe variante: un prim tachet de baza, ai un alt venit la care iti creste CASS-ul si implicit contributia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic", a declarat Eugen Teodorovici.

Citeste si:
România a plătit un avans de peste 12 milioane de euro pentru...
România a plătit un avans de...

Ministrul Finantelor a spus ca va discuta cu Ministerul Sanatatii pentru a vedea care este modificarea legislativa si care este impactul, iar apoi schimbarea va fi facuta cat mai repede.

In replica, deputatul PSD Petre Florin Manole, a declarat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, greseste in expunerea ideilor privind pachetele de servicii de sanatate diferentiate in functie de cuantumul cotizatiei platite de fiecare asigurat, parlamentarul social-democrat subliniind ca astfel s-ar ajunge la instituirea unui sistem de sanatate discriminatoriu.

"Ministrul Eugen Teodorovici greseste in legatura cu pachetele de servicii de sanatate diferentiate, in functie de cuantumul cotizatiei pentru sanatate. In primul rand, o astfel de masura este gresita din perspectiva economica si sociala. Ea conduce la accentuarea inegalitatii dintre saraci si bogati si la instituirea unui sistem de sanatate discriminatoriu. Deschidem un drum catre o societate divizata. Unde vom ajunge; scoli separate pentru bogati si saraci, strazi pe care circula doar cei cu venituri mai mari pentru ca, nu-i asa, contribuie mai mult? In al doilea rand, la o lectura a Constitutiei, Romania este stat de drept, democratic si social (art. 1 alin. 3). Pentru a da sens dimensiunii sociale a statului roman, o serie de drepturi si libertati au fost reglementate, printre care si dreptul la ocrotirea sanatatii (art 34)", a afirmat deputatul PSD, intr-o postare pe pagina sa de facebook.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

De asemenea, deputatul Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii in guvernarile Ponta, afirma ca aplicarea noii idei a ministrului Finantelor privind serviciile diferentiate pentru cei care contribuie la fondul de asigurari de stat de sanatate poate produce si mai mult haos in sistemul sanitar

"Am vazut in presa noua idee a lui Eugen Teodorovici privind accesul diferentiat la serviciile de sanatate ... Iar se vorbeste despre ceva ce n-a fost suficient priceput, ca mai toate proiectele pe care le aveam in 2015, dar pe care ar vrea sa le faca acum guvernul, dar fara a le intelege suficient ! Atunci intr-adevar vorbeam cu Teodorovici despre a gasi o varianta de a delimita serviciile publice de cele private si de a oferi totusi si o varianta fezabila reglementata celor care vor asigurari private pentru servicii medicale platite. Imi pare rau, dar despre ce vorbesc acum guvernantii seamana mai degraba a ceva ce poate aduce poate si mai mult haos in sistem chiar si decat pana acum ...", a apreciat sambata, intr-o postare pe pagina sa de facebook, fostul ministru PSD al Sanatatii.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, social-democratul Corneliu Florin Buicu a afirmat, intr- postare pe pagina sa oficiala de Facebook, ca ministrul Finantelor Eugen Teodorovici s-a referit la pachetele suplimentare de servicii medicale.

"La actualele pachete de servicii medicale asigurate de catre statul roman prin FNUASS se pot adauga alte pachete cu servicii suplimentare. Exemplu: pachet pentru servicii dentare suplimentare, pachet pentru servicii medicale cu confort sporit, pachete pentru acoperirea cheltuielilor cu contributia la medicamente, pachete pentru ingrijirea la batranete sau in caz de invaliditate temporara sau permanenta, pachete pentru recuperare medicala cu confort sporit", afirma Buicu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.