Incredibil 7 Mai 2018 20:55 de Clara Vacaru
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca evolutia finantelor publice este "total nesatisfacatoare", context in care a reiterat ca demisia din functie a premierului Viorica Dancila este imperioasa.

"Per ansamblu, o evolutie total nesatisfacatoare a finantelor publice. Este imperioasa demisia doamnei Dancila, pentru a face loc unor oameni responsabili si competenti si, in acest context, este din ce in ce mai vizibil ca Dragnea si ai lui nu au nicio solutie pentru o guvernare buna si eficienta", a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni.

El a atras atentia ca Romania se afla in procedura privind deviatia semnificativa a deficitului bugetar.

"Aici ar fi bine ca Guvernul PSD sa nu uite ca Romania face in continuare obiectul procedurii europene privind deviatia semnificativa a deficitului. Si daca nu se corecteaza atunci acest lucru, se va agrava. Doar ca nu se vede nicio intentie si nicio masura corectiva. Ii invit sa-si revina, pe guvernantii PSD", a spus Iohannis.

El a sustinut ca guvernarea PSD nu reuseste "in niciun chip sa transforme cresterea economica in cresterea veniturilor".


Seful statului a dat exemplul anului 2017 cand s-a inregistrat o crestere de peste 7%, insa a subliniat ca veniturile nu au crescut in proportie cu economia, ci, dimpotriva, acestea au fost cu 3 miliarde mai mici decat programul propriu al PSD. De asemenea, el a indicat ca pe primul trimestru al anului 2018 veniturile totale sunt cu aproape 5% sub programul bugetar trimestrial, adica sunt sub valoarea programata de Guvern.

"Aici apar noi si noi vesti proaste. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit sa creasca pe masura ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai ca nu au atins cota programata si aici s-a ratat tinta programata cu 5%, nu, sunt mai mici decat cele din trimestrul I 2017. Si aici avem o noua contraperformanta a PSD-ului: de la momentul crizei economice din ultimii noua ani este prima data cand veniturile fiscale au scazut fata de anul anterior", a mentionat presedintele Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a precizat si ca veniturile din impozitul pe profit au scazut fata de trimestrul I al anului trecut. "Aceasta chestiune este la fel de grava, este o reflectare a faptului ca, intr-adevar, economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile, veniturile - pauza", a aratat seful statului.


Presedintele Iohannis a adaugat si ca in ceea ce priveste veniturile din TVA, care trebuiau sa fie, in opinia sa, "pilonul de baza al bugetului", nerealizarea fata de programul de guvernare este de 9%. El a adaugat ca veniturile din accize reflecta, probabil, "cel mai fidel degringolada din finantele publice gestionate de PSD". "Cu toate ca au crescut preturile, cu toate ca s-a reintrodus acciza pe carburant, chestiune care, apropo, nu a fost prevazuta in acel valoros program de guvernare, si totusi colectarea de catre ANAF se afla la 12% sub program. Aceasta este performanta PSD-ului. Cu toate ca romanii platesc preturi mai mari pentru aproape tot, statul nu colecteaza veniturile cuvenite, nu realizeaza nici scoli, nici autostrazi, nici spitale", a spus Iohannis.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Presedintele Iohannis a subliniat ca fondurile europene sunt un nou "esec" al PSD. "Pe partea de venituri suntem cu 37% sub valoarea programata. La cheltuieli suntem la 43% sub valoarea programata. Este totusi mult sub ce s-a programat. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene sa nu faca parte din prioritatile guvernului, dar ce sa ne miram, PSD are tot felul de prioritati: lupta cu BNR, lupta cu investitorii, cu multinationalele, numai cu fondurile europene nu prea se lupta, ca daca s-ar lupta in interesul romanilor ar trage banii si ar realiza investitii, macar de acolo daca din fonduri proprii nu reusesc sa faca acest lucru", a aratat seful statului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.