Cel mai batran paianjen din lume a murit in Australia, la venerabila varsta de 43 de ani, in urma intepaturii unei viespi, au anuntat cercetatorii, informeaza luni AFP.

Apartinand speciei gaius villosus, din subordinul mygalomorphae, acest paianjen femela a batut recordul precedent de varsta detinut de o tarantula americana de 28 de ani, potrivit unui studiu publicat de Pacific Conservation Biology Journal.

Cu toate acestea, paianjenul nu a murit din cauza varstei inaintate, ci in urma intepaturii unei viespi, au precizat cercetatorii pentru AFP.

Botezata ''Numarul 16'', arahnida le-a permis cercetatorilor sa afle mai multe despre comportamentul acestor vietuitoare care se gasesc pe tot teritoriul australian, inclusiv in gradinile oamenilor, scrie Agerpres.

''Potrivit informatiilor noastre, este specia de paianjen studiata de cel mai mult timp, iar lunga sa existenta ne-a permis sa aflam mai multe despre comportamentul acestor vietuitoare si dinamica populatiei lor'', a declarat cercetatoarea Leanda Mason, de la universitatea Curtin din Perth, din statul Australia de Vest.

''Numarul 16'' a fost descoperita in 1974, cu prilejul lansarii unui studiu despre paianjenii-cartita (care isi sapa o vizuina), in centrul regiunii Wheatbelt de catre specialista australiana in arahnide Barbara York Main, astazi in varsta de 88 de ani.
''De-a lungul cercetarilor detaliate realizate de Barbara, am fost in masura sa determinam ca longevitatea paianjenilor-cartita se datoreaza ciclului lor biologic, in special felului in care traiesc in zonele de vegetatie nedefrisata, naturii lor sedentare si metabolismului scazut'', a declarat Mason.

''Numarul 16'' a fost studiat in habitatul sau natural. Paianjenii-cartita femele isi petrec cea mai mare parte a vietii in vizuina sau in proximitatea acesteia. Cercetatorii i-au marcat vizuina si o monitorizau frecvent.

Studiul a permis o mai buna intelegere a amenintarilor umane care influenteaza specia, in special incalzirea globala si defrisarile.

Paianjenii-cartita traiesc in general intre cinci si 20 de ani. Nu sunt o amenintare majora pentru oameni, dar muscatura lor poate fi dureroasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.