Obezitatea ar putea depasi fumatul ca principala cauza evitabila a deceselor asociate cancerului, conform unui nou studiu realizat in Marea Britanie, citat de Press Association.

Fumatul este cel mai frecvent factor de risc evitabil al cancerului, urmat de greutatea excesiva, efectele radiatiilor ultraviolete ca urmare a supraexpunerii la soare si la aparatele de bronzare, consumul de alcool, alimentatia saraca in fibre alimentare si poluarea din atmosfera, conform unei cercetari efectuata de specialisti de la Institutul de Cercetare a Cancerului (Cancer Research UK).

Insa, expertii care au publicat aceste date au tras un semnal de alarma potrivit caruia in contextul continuarii ritmului actual al diminuarii consumului de tutun si al cresterii numarului de persoane cu greutate corporala excesiva, obezitatea ar putea depasi fumatul si ar putea deveni astfel cea mai importanta cauza de deces asociata cancerului, scrie Agerpres.

Fumatul ramane cea mai frecventa cauza de cancer ce poate fi evitata

Acest obicei este responsabil de circa 32.200 de cazuri de cancer la barbati (17,7% din numarul total de cazuri de cancer la barbati) si de circa 22.000 (12,4%) la femei.

''Daca nu suntem atenti, obezitatea are potentialul de a deveni noul fumat'',
a avertizat insa directorul executiv al Cancer Research UK, Harpal Kumar. ''Parerea mea este ca in urmatoarele doua decenii vom asista la o rasturnare de situatie'', a precizat el.

Peste 135.500 de cazuri de cancer din Marea Britanie ar putea fi prevenite anual, aceasta cifra fiind echivalenta cu 37,7% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate in fiecare an in aceasta tara, precizeaza sursa citata.

Greutatea excesiva, al doilea cel mai frecvent factor de risc pentru aparitia tumorilor

Greutatea excesiva este al doilea cel mai frecvent factor de risc pentru aparitia tumorilor, circa 22.800 (6,3%) dintre cazurile de cancer din Marea Britanie fiind cauzate de supraponderalitate sau de obezitate.

In cercetarea publicata in British Journal of Cancer se noteaza ca obezitatea poate provoca treisprezece tipuri diferite de cancer, printre acestea numarandu-se cel de colon, mamar, uterin si de rinichi, iar peste unul din douazeci de cazuri poate fi prevenit prin simpla mentinere a unei greutati corporale normale.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

''In prezent, obezitatea reprezinta o amenintare imensa la adresa sanatatii, iar lucrurile se vor inrautati daca nu se face nimic'', a atras atentia Linda Bauld, din cadrul Institutului de cercetare a cancerului.

La randul sau, Harpal Kumar a subliniat ca, in general, cancerele asociate acestor factori de risc se manifesta in circa 10-20 de ani, iar orice masura luata pentru diminuarea riscurilor are nevoie de o perioada aproximativ similara pana sa isi faca efectul.

Expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete, a treia cauza de cancer care poate fi evitata

In ceea ce priveste a treia cauza principala de cancer care poate fi evitata, expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete duce la aparitia in fiecare an a circa 13.600 de cazuri de melanom in Marea Britanie (3,8% din totalul cazurilor de cancer).

Consumul de alcool cauzeaza aproximativ 11.900 de cazuri de cancer pe an in aceasta tara, iar un aport prea mic de fibre alimentare este raspunzator de circa 11.700 de cazuri de tumori anual.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Poluarea aerului provoaca circa 3.600 de cazuri de cancer pulmonar pe an in Marea Britanie. Alti factori de risc sunt cei ocupationali (in special expunerea la azbest), infectiile, consumul de carne procesata si sedentarismul.

''O viata sanatoasa nu garanteaza faptul ca o persoana nu va face cancer, insa poate creste sansele favorabile. Aceste cifre demonstreaza ca fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului individual'', a adaugat Harpal precizand ca autoritatile guvernamentale ''ar putea face mult mai multe pentru ca cea mai sanatoasa alegere pentru oameni sa fie si cea mai usoara''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.