Un satelit despre care expertii spun ca va revolutiona prognozele meteorologice a fost lansat de NASA la bordul unei rachete Atlas V, produsa de United Launch Alliance, care a decolat sambata de la baza Cape Canaveral din Florida, informeaza Reuters.

Satelitul va furniza expertilor de la sol un flux continuu de imagini HD cu uraganele si furtunile puternice care se produc in emisfera vestica.

Imaginile extrem de detaliate ce vor fi furnizate de noul satelit vor creste gradul de acuratete al prognozelor meteorologice, vor oferi mult mai devreme alerte in caz de inundatii si vor monitoriza mult mai eficient incendiile de padure, fumul degajat de astfel de incendii si parcursul norilor de cenusa vulcanica.

Racheta Atlas V, ce a avut la bordul ei acest satelit - denumit GOES-R -, a decolat de la baza Cape Canaveral, sambata, la ora locala 18.42 (ora 23.42 GMT), scrie News.ro.

Odata ajuns in pozitia corecta, la altitudinea de 35.888 de kilometri deasupra Ecuatorului terestru, satelitul va realiza o imagine completa cu emisfera vestica la fiecare cinci minute. Simultan, el va obtine imagini detaliate din anumite regiuni, pentru a monitoriza incendiile, eruptiile vulcanice, ploile puternice si furtunile.

In centrul satelitului se afla o camera video cu rezolutie inalta, creata de Exelis Inc., o filiala a Harris Corp. Camera video poate sa ”vada” in 16 lungimi de unda ale spectrului luminos. Actualul sistem meteorologic mondial foloseste dispozitive care sunt capabile sa realizeze imagini doar in cinci lungimi de unda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.