O echipa de cercetatori a descoperit motivul pentru care pasagerii care circula dinspre vest spre est trec mai greu peste diferentele de fus orar decat cei care merg pe acelasi traseu, insa in sens invers, informeaza The New York Times.

Specialistii au creat un model matematic care imita functiile celulelor din corpul uman pentru a putea oferi o explicatie a acestui fenomen.

Astfel, oamenii de stiinta putut descoperi ca totul depinde de activitatea hipotalamusului, regiune a creierului in care se regaseste ceea ce numim "ceas biologic" al fiecaruia dintre noi.

In timpul unui zbor lung, din cauza diferentelor de fus orar, activitatea celulelor speciale care actioneaza la lumina propagata din mediul inconjurator si transmit corpului fie ca trebuie sa intre in activitate, fie ca trebuie sa se odihneasca, este dereglata, iar organismul nostru resimte consecintele, scrie descopera.ro.

Practic, problema ar putea fi rezolvata numai daca ne sincronizam "ceasul biologic" cu cel al destinatiei in care dorim sa ajungem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.