Unii dintre cei mai proeminenti lideri mondiali au anuntat o initiativa conform careia documentele stiintifice europene sa fie puse la dispozitie in mod liber pentru toata lumea pana in anul 2020.

In cele din urma, angajamentul se bazeaza pe trei principii esentiale: "schimbul de cunostinte in mod liber", "accesul liber" si "reutilizarea datelor din cercetare", scrie Descopera.

Acest lucru ar transforma in totalitate modelul de abonament care prevede plata pentru utilizarea mai multor reviste stiintifice. De asemenea, acest lucru ar submina practica comuna a rapoartelor de eliberare sub embargo (o metoda care permite revistelor stiintifice sa favorizeze anumiti comunicatori stiintifici si membri ai mass-media in detrimentul altora).

In cele din urma, aceasta decizie vine ca urmare a unei reuniuni a Consiliului de Competitivitate, care include ministere de stiinta, de inovatii, comert si industrie. Statele membre ale Uniunii Europene sunt membre ale acordului cu privire la valoarea si angajamentul acestui nou obiectiv al accesului deschis.

In cazul in care obiectivul va fi indeplinit catre 2020, milioane de oameni (literalmente) ar avea acces liber la cunostintele si informatiile oferite de expertii in fizica, astronomie, matematica, inginerie, biologie ... lucru care ar face stiintele accesibile publicului larg.

"Aceasta este o decizie care va schimba viata. Asa cum este valabil pentru toate marile revolutii, obiectivul va fi dificil de realizat, va fi nevoie de multa supraveghere si planificare", a declarat seful european de stiinta Carlos Moedas.

"Mijloacele sunt inca oarecum vagi, dar determinarea de a atinge obiectivul de a avea toate articolele stiintifice accesibile in mod liber, pana in 2020, este binevenita", afirma Stevan Harnad, de la Universitatea Quebec din Canada, care opteaza de mult timp pentru accesul liber.

Citeste si:
Stadiul cercetărilor în cazul incendiului de la spitalul din Neamț....
Stadiul cercetărilor în cazul...

Pana acum, Consiliul a oferit prea putine detalii legate de modul in care tarile vor face tranzitia completa pentru a deschide accesul si pentru a respecta termenul limita.

”Nu este deloc o ambitie usoara”, noteaza, intr-o declaratie, reprezentantii Ligii Universitatilor Europene de Cercetare.

Si, in timp ce acesta nu va fi un drum usor, oficialii guvernamentali olandezi afirma ca si-au asumat sarcina, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta nu este o lege, este o orientare politica pentru cele 28 de guverne. Cel mai important lucru este ca exista un consens", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Competitivitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.