O echipa internationala de cercetatori, condusa de Christina Gremel, profesor la Universitatea din California, a aratat ca incapacitatea de a ne deconecta de la actionarea in mod obisnuit (implicit) la actiunile deliberate poate evidentia dependenta si anumite tulburari obsesiv-compulsive.

Lucrand cu soarecii, o echipa internationala de cercetatori a aflat ce se intampla in creier cand obiceiurile controleaza comportamentul unui om, scrie Descopera.

Studiul a fost condus de Christina Gremel, profesor de psihologie la Universitatea din California (San Diego). Autorii principali ai studiului sunt Rui Costa, de la Centrul Champalimaud din Lisabona, si David Lovinger, de la NIAAA / NIH.

”Studiul ofera cele mai puternice dovezi, gasite pana in prezent, ca circuitele cerebrale cu privire la actiunile obisnuite si cele directionate de un anumit scop (din cortexul orbitofrontal), zona creierului de luare a deciziilor si neurochimicele endocanabinoidele permit obiceiului sa preia si sa actioneze ca un fel de frana pe circuitul directionat”, a declarat Gremel.

Endocanabinoidele sunt o clasa de substante chimice, produse in mod natural de catre oameni si alte animale. Receptorii pentru endocanabinoide se gasesc pe tot corpul si in creier, iar sistemul endocanabinoid este implicat intr-o varietate de procese fiziologice, inclusiv in stimularea poftei de mancare, senzatie de durere, starea de spirit si memoria.

Gremel si Costa au demonstrat anterior ca OFC, sau cortexul prefrontal, este o zona importanta a creierului in transmiterea de informatii cu privire la actiunea directionata. Ei au descoperit ca, marind productia de neuroni in OFC cu o tehnica numita optogenetics, cresc si actiunile directionate. In schimb, atunci cand au scazut activitatea in aceeasi zona printr-o abordare chimica, actiunile directionate de scop au fost perturbate.

"Obiceiul preia controlul cand OFC este mai putin activ", a declarat Gremel.

In studiul actual, cercetatorii au emis ipoteza ca endocanabinoidele pot linisti sau reduce activitatea din OFC si, cu asta, capacitatea de a trece la actiuni directionate de scop.

Oamenii de stiinta au antrenat soarecii sa efectueze aceeasi actiune de presare a unei manete pentru o recompensa alimentara, dar in doua medii diferite. Aceste doua medii reprezentau dezvoltarea diferentiata directionata de scop sau de actiuni obisnuite (de rutina).

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

La fel ca oamenii care nu sufera de tulburari neuropsihiatrice, soarecii sanatosi se deplasau cu usurinta si efectuau aceeasi actiune, folosind un obiectiv directionat de scop.

Pentru a testa ipoteza lor asupra rolului jucat de endocanabinoizi, cercetatorii au eliminat un receptor particular endocanabinoid, numit canabinoid de tip 1, sau CB1, din calea tesutului striat al OFC-ului. Soarecii carora le-au lipsit acesti receptori nu au putut deprinde obiceiuri, scrie MEDIAFAX.

"Avem nevoie de un echilibru intre actiunile obisnuite si cele directionate de un scop. Pentru functia de zi cu zi, trebuie sa fim capabili sa intreprindem actiuni de rutina rapid si eficient. Cu toate acestea, intalnim, de asemenea, si circumstantele in schimbare care au nevoie de capacitatea de a incalca obiceiurile invatate si ne motiveaza sa efectuam o actiune directionata obiectiv, pe baza informatiilor actualizate. Cand nu putem face acest lucru, pot exista consecinte devastatoare", a explicat Gremel.

Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.