Statele Unite au inregistrat primul caz de pe teritoriul lor de infectie cu o bacterie rezistenta la toate antibioticele.

Oficialii din sistemul sanatatii trag un semnal de alarma ca aceasta descoperire ar putea marca "inceputul sfarsitului pentru antibiotice", relateaza CSID.

Anuntul a fost facut de directorul Centrului American pentru Controlul Bolilor. Pacientul este o femeie de 49 de ani din statul Pennsylvania, care a fost infectata cu o tulpina rara de E.Coli.

Aceasta nu a putut fi controlata nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina - un antibiotic folosit ca ultim remediu in cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate.

Oficialii si-au exprimat ingrijorarea ca bacteria ar putea reprezenta un pericol grav, in cazul in care se transmite, scrie MEDIAFAX.

„Practic, ne indica faptul ca sfarsitul antibioticelor nu este departe si ca s-ar putea ajunge in situatia in care vom avea pacienti la terapie intensiva sau pacienti cu infectii ale tractului urinar pentru care nu vom avea antibiotice", a declarat directorul Centrului american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, Thomas Frieden, la Washington D.C.

Potrivit cercetarii, bacteria a fost contaminata initial cu un fragment ADN numit plasmida, care i-a transmis o gena numita mcr-1, ce ii ofera rezistenta la colistin. Gena care-i permite bacteriei sa reziste la antibiotice, numita mcr-1, a fost descoperita anul trecut, in China, la oameni si la porci, confirmand, astfel, temerile expertilor care, inca din anii '90, avertizau ca astfel de super-bacterii, imposibil de combatut, ar putea sa apara.

“Anunta aparitia unei bacterii cu adevarat rezistente la toate medicamentele. Din cate stim noi, acesta este primul caz inregistrat de mcr-1 din Statele Unite”, avertizeaza autorii studiului, de la Centrul Medical Militar Walter Reed.

Printre cauzele aparitiei unor astfel de super-bacterii, specialistii mentioneaza consumul exagerat de antibiotice si folosirea antibioticelor pe parcursul procesarii alimentelor. Pericolul este cu atat mai mare cu cat exista o posibilitate mare ca bacteria sa fie purtata si transmisa de carne. De altfel, deja in Statele Unite se inregistreaza, anual, doua milioane de imbolnaviri si peste 20 de mii de decese cauzate de bacterii care sunt rezistente la unele antibiotice.

Citeste si:
Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă
Farmaciile vor vinde...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.