Jaak Pankseep, cercetator in neurostiinte la Washington State University, a efectuat diverse studii pentru a explora comportamentul uman legat de crearea si perceperea placerii si sustine ca tocmai drumul spre fericire, si nu ajungerea la destinatie, este ceea face oamenii fericiti, scrie CSID.

In urma unui studiu, initial desfasurat pe cobai si apoi pe oameni, a descoperit ca oamenii pot fi la fel de excitati de ideea de recompense intangibile cat sunt de cele tangibile.

Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: “cautare”. Ceea ce activeaza acest mecanism de “cautare” este neurotransmitatorul dopamina, hormon asociat si mecanismului de recompensa. Cercetatorul sustine ca indeplinirea dorintelor ar putea sa nu ne faca neaparat mai fericiti pe termen lung.

Intr-o conferinta TEDx, acesta a subliniat sapte emotii principale: joaca, panica, grija, placerea, frica, furia si cautarea. Ultima dintre ele – cautarea – pare a guverna fericirea. Panksepp sustine ca dopamina este asociata cu instinctul de cautare si cu cat exploram mai mult si cautam noi informatii creierul nostru elibereaza dopamina, activand mecanismul de recompense.

Studii anterioare referitoare la fericire au aratat ca nu puterea sau bunastarea fac oamenii fericiti, ci cautarea si pastrarea unor relatii de calitate, conform CSID.

Un cercetator de la Harvard este cel care a respins ideea potrivit careia banii, faima si succesul conduc la o viata fericita si a sustinut ca relatiile puternice sunt cele care ii fac pe oameni fericiti si sanatosi, relateaza MEDIAFAX.

Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, este al patrulea coordonator al Studiului Harvard al Dezvoltarii Adultilor. Acesta ar putea fi cel mai lung studiu efectuat vreodata despre viata adultilor. Timp de 75 de ani, a urmarit vietile a 724 de barbati.

Concluzia la care a ajuns este urmatoarea: "Ce invataturi reies din zecile de mii de pagini de informatii pe care le-am produs despre aceste vieti? Invatamintele nu-s despre bogatie, faima sau munca din greu. Cel mai clar mesaj al acestui studiu, lung de 75 de ani, este acesta: relatiile bune ne mentin mai fericiti si mai sanatosi. Punct".

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

"Legaturile sociale ne fac bine si singuratatea ucide. Se pare ca oamenii cu legaturi sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiti, mai sanatosi si traiesc mai mult decat cei cu legaturi mai slabe", subliniaza Waldinger.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.