Orasul Times Beach, din statul american Missouri a fost fondat ca parte a unui program de marketing mai putin obisnuit, iar in anul 1925, proprietarii ziarului St. Louis Star - Times au imprejmuit un teren aflat de-a lungul raului Meremec si au inceput sa vanda parcele, scrie Descopera.

Pentru doar 67,50 dolari (echivalentul de astazi a 900 de dolari), oricine putea cumpara o portiune de teren si primea ca bonus un abonament de 6 luni la ziar.

Parcelele au fost vandute aproape in totalitate, insa orasul nu a capatat amploarea la care se asteptau proprietarii publicatiei. Marea criza economica, dintre anii 1929-1933, urmata de rationarea benzinei, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, au transformat Times Beach intr-o asezare saraca. Aproximativ 2.000 de oameni au trait aici, pana la evacuarea lor fortata, in anul1985.

Conform Descopera, problema initiala a fost cea a prafului. Drumurile din localitate erau neasfaltate, motiv pentru care tot praful lasat in urma de masini si camioane ajungea in casele oamenilor. In acel moment, administratia orasului nu a avut bani pentru a construi sosele, asa ca a decis sa il angajeze pe Russell Martin Bliss, proprietarul unei mici afaceri locale de prelucrare a uleiurilor uzate, care a dezvoltat o solutie mai putin obisnuita pentru problema din Times Beach.

Nu cu foarte mult timp in urma, o companie producatoare de substante chimice ii ofera lui Bliss posibilitatea de a castiga cativa bani in plus, daca reusesete sa o scape de deseurile industriale din depozite. Ceea ce nu stia Bliss era faptul ca deseurile contineau un compus extrem de toxic, cunoscut sub numele de dioxina. Intr-un efort de a prinde doi iepuri dintr-o incercare, afaceristul a amestecat deseurile chimice cu ulei uzat de motor si a pulverizat substanta rezultata in mai multe zone din statul Missouri, inclusiv in orasul Times Beach.

Primele victime au fost caii, pasarile si animalele mici din fermele ale caror proprietari au apelat prima data la serviciile lui Bliss. La o ferma de langa Moscow Mills au murit 62 de cai. Cativa copii au inceput atunci sa se imbolnaveasca, acuzand dureri de cap, sangerari nazale, dureri abdominale si diaree, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Bolile si decesele inexplicabile au atras atentia Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA, care a inceput sa efectueze teste de sol. S-a constatat ca dioxina se gasea intr-o concentratie de o suta de ori mai mare decat cea considerata daunatoare pentru om. La insistenta comunitatii, Agentia pentru Protectia Mediului anunta, in anul 1983, ca Times Beach este de nelocuit.

Doi ani mai tarziu, intregul oras a fost evacuat. Peste 33 de milioane de dolari au fost platite drept compensatii rezidentilor si proprietarilor afacerilor din Times Beach. Alte 200 de milioane de dolari au fost cheltuite pentru operatiunile de curatire a orasului, finalizate de-abia in anul 1997.

Astazi, Times Beach gazduieste Route 66 State Park, un punct care aminteste de celebra autostrada Route 66. Astazi, parcul include o portiune din vechea sosea, inclusiv podul de peste raul Meramec. Cei care doresc sa viziteze aceasta locatie, o pot face adresandu-se centrului de vizitare, care, in acest moment, este gazduit intr-un vechi motel, de altfel singura cladire din Times Beach aflata inca in picioare.

Citeste si:
Un alt cetățean român a fost evacuat în siguranță din Afganistan
Un alt cetățean român a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.