O echipa de cercetatori, condusa de Colin Freeman, cercetator la Universitatea din Sheffield a gasit raspunsul stiintific la aceasta intrebare.

"Pana acum, se presupunea ca oul a fost primul, insa acum dispunem de dovezi stiintifice care arata ca, de fapt, gaina a aparut inaintea lui. Proteina a fost identificata cu mult timp inainte, fiind asociata cu formarea oului, dar prin examinarea indeaproape a substantei, am putut observa modul in care aceasta controleaza intreg procesul", sustine Dr. Colin Freeman, cercetator in cadrul Universitatii din Sheffield, Regatul Unit.

Proteina, denumita "ovocledidin-17" ("OC-17"), actioneaza ca un catalizator, avand rolul de a accelera procesul de formare a cojii oului, potrivit Descopera.

Pentru a afla modul in care proteina actioneaza, echipa de cercetare coordonata de Freeman a folosit un super-computer, denumit "HECToR". Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialistii au putut observa in detaliu procesul de formare a oului de gaina.

Rezultatele analizelor au aratat ca OC-17 are un rol extrem de important inca din primele stadii de formare a cojii oului. In mod concret, proteina transforma carbonatul de calciu in cristale de calcit, care formeaza coaja oului. La fiecare 24 de ore, in urma acestui proces, sunt produse aproximativ sase grame de astfel de cristale.

Profesorul John Harding, un alt cercetator din cadrul Universitatii din Sheffield, este de parere ca descoperirea ar putea avea si alte utilizari, precizeaza MEDIAFAX.

"Intelegerea modului in care gainile produc oua este, in sine, un fenomen extrem de interesant, insa, mai mult decat atat, acest proces ne poate oferi, de asemenea, indicii referitoare la modul in care omul poate fabrica noi tipuri de materiale", sustine specialistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.