Fizicianul britanic afirma in urma cu 42 de ani ca gaurile negre emit particule, nu doar absorb, dar teoria emisa nu a putut fi demonstrata pana de curand, cand doua echipe de cercetatori au gasit dovezi care sa sustina teoria.

In urma cu 42 de ani, Stephen Hawkig spunea, pentru prima data, ca nu tot ceea ce intra in contact cu o gaura neagra este absorbit in interiorul acesteia. Fizicianul afirma atunci ca in apropierea unor astfel de obiecte cosmice exista particule de lumina, care, dupa ce sunt absorbite, ajung sa fie propulsate inapoi, cu o energie extrem de mica. Pe parcursul acestui proces, gaura neagra isi pierde treptat din masa si, in cele din urma, se dezintegreaza.

Aceste particule de lumina formeaza asa-numitele radiatii Hawking, dupa numele celui care a emis teoria referitoare la existenta lor. Pana de curand, nimeni nu a putut demostra aceasta ipoteza.

Doua echipe de cercetatori sustin, insa, ca au gasit dovezi care indica faptul ca Stephen Hawking avea, intr-adevar, dreptate. Unul dintre cele doua grupuri de investigatie a fost coordonat de fizicianul israelian Jeff Steinhauer (Universitatea Technion din Haifa). Specialistii sustin ca au reusit sa creeze o "gaura neagra" din unde sonore, intr-un laborator si, mai mult decat atat, au observat ca atunci cand echipamentului i se aplica un impuls, obiectul format emite particule care ii absorb din masa.

Rezultatele experimentului realizat de echipa israeliana au fost publicate pe site-ul arXiv.org. Aici, Steinhauer mentioneaza ca a racit heliu la o temperatura apropiata de zero absolut, dupa care a agitat substanta atat de puternic incat s-a format o "bariera", prin care sunetul nu putea patrunde.

"Steinhauer sustine ca a gasit dovezi care demonstreaza faptul ca gaurile negre pot propulsa particule de lumina, asa cum a spus Stephen Hawking", mentioneaza jurnalistul Oliver Moody, intr-unul din articolele sale publicate in ziarul The Times.

Cel de-al doilea studiu in care este mentionat faptul ca s-au gasit dovezi referitoare la existenta radiatiilor Hawking a fost publicat luna trecuta de fizicienii Chris Adami si Kamil Bradler (Universitatea din Ottawa), in revista Physical Review Letters. Cei doi cercetatori au conceput o tehnica prin intermediul careia pot urmari activitatea unei garui negre pe parcursul intregii sale existente. Prin intermediul metodei pe care au creat-o, specialistii au aflat ca, indiferent de natura materiei care se afla in apropierea orizontului de evenimente al unei gauri negre, aceasta nu dispare pur si simplu, ci, la un moment dat, ea este propulsata inapoi, in timpul ultimelor faze de existenta ale obiectului astronomic.

Citeste si:
9 teorii ale conspiratiei absurde ce ar putea fi adevarate
Teorii ale conspiratiei ce ar...

Pentru a fi considerate valide, ambele rezultate vor trebui verificate in detaliu. Chiar daca se vor dovedi a fi neconcludente, ipotezele propuse de cele doua echipe de cercetatori raman, totusi, incercari importante in procesul de a demonstra existenta radiatiilor Hawking, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.