Un cufar iese la suprafata din submarin in 2014, de pe epava unui vas din secolul al XVII-lea. Deschiderea sipetului a fost ca un salt intr-o falie temporala: o garderoba intima a unei aristocrate era conservata de 400 de ani, in mare. Comoara e ascunsa in laboratoarele restauratorilor din 2014.

Calatorie in timp. Povestea unui cufar ce-i de fapt o "capsula temporala"

Sipetul a fost deschis dupa ce a stat timp de 4 secole pe fundul apei, sub nisip, la adapost de organisme ce puteau sa erodeze comoara dinlauntru: garderoba unei aristocrate care a trait cu 4 secole in urma, transmite Le Monde.

S-au descoperit obiecte pretioase in lada scoasa la suprafata din mare: o rochie de damasc, camasi tesute cu fir de aur si argint, dresuri de matase, o poseta din catifea rosie, brodata cu fir de argint, in care aristocrata tinea o perie pentru par din corn bovin. S-a gasit in cufar si o magnifica piesa de origine italiana, din chihlimbar, un soi de mica bijuterie sferica, cu perforatii, care servea pentru raspandirea parfumului, carti legate in piele. De pilda, un volum din colectia Familiei Regale Britanice Stuart, stirpe ce era la tronul Angliei in acea epoca, scrie MEDIAFAX.

O insula, o ruta marina, nave scufundate in preajma

Langa insula olandeza Texel era pe vremuri o cale obligatorie pe o ruta marina circulata intens de flota din lumea intreaga. Multe nave s-au scufundat in largul apei ce inconjoara aceasta insula. Numeroase epave se adapostesc imprejurul insulei, infipte pe fundul marin. In acea zona, se aventureaza membrii Clubului local de Scufundari. Ies din mare cu obiecte pe care curentul marin le scoate de sub nisip si care risca sa se degradeze iute.

Smirna, tamaie, tabac, cimisir si anason

Pe thehistoryblog.com, istoricii spun ca nava de pe care provine cufarul aristocratei transporta si o pretioasa incarcatura de smirna, tamaie, tabac, cimisir (arbust decorativ) si anason.

Descoperirea a fost restaurata in secret pana acum. Istoria cufarului putea starni curiosii sau atrage intrusii in locul unde se afla epava. Timp de un an si jumatate restauratorii au lucrat la obiectele scoase din apa pentru a le curati si "consolida".

De curand, la Museul Kaap Skil de pe Insula Texel s-a inaugurat o expozitie ce prezinta aceasta comoara, multa vreme tainuita de ecosistemul marin, intre pesti, placton, alge si nisip.

Citeste si:
Noutăți în garderobă: 6 piese din 2023 care vor domina tendințele...
Noutăți în garderobă:  6...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.