Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Oxford au inventat un tesut sintetic ce se comporta asemenea celui nervos uman, in momentul in care asupra sa este propagata lumina, informeaza Descopera.

Echipa care a creat acest material sustine ca acesta ii va ajuta pe cercetatori sa dezvolte biomateriale ce pot fi folosite pentru a trata pacientii care sufera de boli asociate cu disfunctii ale sistemului nervos central.

Tesutul artificial este format din sute de celule sintetice, activabile cu ajutorul genelor si al proteinelor incorporate. Tehnica folosita pentru a produce aceste structuri microscopice este cea a imprimarii 3-D, potrivit Descopera.

Celulele au membrana compusa din lipide, iar in interior au fost incluse secvente ADN, proteine si alte molecule de natura biologica. Mai mult de 1000 de celule sintetice pot fi combinate, pentru a obtine tesuturi cu o lungime de cel mult jumatate de milimetru.

In momentul in care au atasat celulelor secvente de ADN, care se activeaza numai in momentul in care sunt expuse la lumina, specialistii au constatat ca structurile microscopice incep sa produca proteine. Acest proces era intrerupt atunci cand fasciculele luminoase nu mai intrau in contact cu suprafata materialului, scrie MEDIAFAX.

Cea mai importanta proteina identificata se numeste alpha-HL si are capacitatea de a permite propagarea fluxului de electricitate in interiorul tesutului artificial, asemenea circuitelor din structura sistemului nervos central. Pana in acest moment, materialul a fost testat numai in laborator, insa oamenii de stiinta spera ca il vor putea folosi in cadrul unor experimente realizate cu subiecti umani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.