Oamenii de stiinta din Australia afirma ca halucinatiile vizuale sau auditive sunt mai frecvente decat s-ar crede, fiind un lucru obisnuit pentru multi oameni, care nu sunt schizofrenici si nici nu consuma droguri, informeaza Descopera.

"Se pare ca multi oameni care functioneaza de obicei normal au uneori ceea ce s-ar putea numi teoretic halucinatii", declara profesorul John McGrath, de la Institutul de Cercetari asupra Creierului din Queensland, Australia.

Cercetatorii au descoperit recent ca 1 din 20 de oameni de pe planeta a trecut prin momente in care, treaz fiind, a vazut sau auzit ceva ce nu exista in realitate.

Conform Descopera, halucinatia este o perceptie falsa a realitatii si poate sa apara in forme diferite, cele mai frecvente fiind halucinatiile vizuale sau auditive.

Una dintre teoriile majore arata ca halucinatiile se produc atunci cand apare un "scurtcircuit" in relatia intre lobul frontal al creierului si cortexul senzorial, dupa cum explica expertul in neuropsihologie, Flavie Waters, de la University of Western Australia. Factori precum oboseala, stresul, tristetea sau chiar o trauma pot fi cauze ale acestor "scurtcircuite".

Cercetarile sugereaza ca halucinatiile auditive care apar la bolnavii de schizofrenie implica un cortex auditiv superactiv, fiind vorba de partea creierului care proceseaza sunetul.

Pacientii cu Parkinson, in schimb, au un cortex vizual foarte activ, fapt ce genereaza in creierul lor imagini ale unor fiinte sau lucruri care nu exista in realitate, scrie MEDIAFAX.

Halucinatiile nu sunt insa intotdeauna intruzive, negative, infricosatoare si nu apar numai in cazul bolnavilor.

Aproximativ 70% dintre persoanele sanatoase au parte de halucinatii chiar inainte sa adoarma: li se pare de exemplu ca-i striga cineva pe nume, ca suna telefonul sau ca vad pe cineva la capul patului, scrie Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.