Un grup de cercetatori de la Universitatea din Toronto si de la Spitalul Ottawa sugereaza ca o simpla injectare a celulelor stem va putea servi drept tratament pentru osteoporoza cauzata de imbatranire, informeaza Descopera.

Osteoporoza afecteaza peste 200 milioane de oameni din intreaga lume si, spre deosebire de osteoporoza post-menopauza (tip I), atat femeile, cat si barbatii sunt la fel de sensibili la dezvoltarea tipului II - forma acestei boli cronice legata de varsta.

La osteoporoza relationata de imbatranire, structura interna a osului se schimba, facand osul mai subtire, mai putin dens, iar osul isi pierde functia de sustinere. Boala este responsabila pentru aproximativ 8,9 milioane de fracturi pe an la nivel mondial. Cele mai comune fracturi cauzate de osteoporoza de tip II sunt fracturile de sold, ele duc la o lipsa semnificativa de mobilitate, iar pentru unii pot fi letale.

Conform Descopera, profesorul William Stanford, autorul principal al studiului, a demonstrat in cercetarile anterioare un efect de cauzalitate intre soarecii care au dezvoltat osteoporoza legata de varsta si celulele stem mezenchimale (MSC) scazute sau defecte la aceste animale.

"Am rationat ca celulele stem mezenchimale defecte sunt responsabile de osteoporoza. Transplantul de MSC sanatoase ar trebui sa previna sau sa trateze osteoporoza", a declarat Stanford, care este cercetator principal la Spitalul Ottawa si profesor la Universitatea din Ottawa.

Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii au injectat soarecilor osteoporotici MSC de la soarecii sanatosi. Celulele stem sunt celule "progenitoare" capabile de a diviza si schimba toate tipurile de celule din organism. Capabile de a deveni si celule osoase, MSC au o a doua caracteristica unica, ideala pentru dezvoltarea terapiei umane: aceste celule stem pot fi transplantate de la o persoana la alta, fara a fi nevoie de potrivire si fara riscul de a fi respinse.

Dupa sase luni de la injectare, ceea ce reprezinta un sfert din viata acestor animale, osul osteoporotic, intr-un mod uimitor, se asemana cu un os sanatos si functional, scrie MEDIAFAX.

"Am sperat la o crestere generala a sanatatii oaselor, dar surpriza grozava a fost de a observa ca interiorul rafinat al arhitecturii si structurii osoase la animalele injectate, care este grav compromisa de osteoporoza, s-a reintors la normal", a declarat John E. Davies, profesor la Facultatea de Stomatologie si la Institutul de Biomateriale si Inginerie Biomedicala a Universitatii din Toronto.

Citeste si:
Bolile care se pot trata cu celule stem
Bolile care se pot trata cu...

Studiul ar putea da nastere, in curand, unei paradigme cu totul noi pentru tratarea sau amanarea debutului osteoporozei, chiar si pe termen nelimitat. In prezent, exista doar o singura terapie disponibila pentru tipul II de osteoporoza, un medicament care mentine eficacitatea oaselor pentru doar doi ani.

"Este foarte interesant. Desfasuram studii auxiliare, pe un grup de cercetare din SUA, unde pacientilor varstnici le-au fost injectat MSC-uri pentru a studia rezultate diverse. Vom cerceta acele probe de sange pentru a identifica indicatorii biologici de crestere a oaselor si de reabsorbtie osoasa", a declarat Jeff Kiernan, autorul principal al studiului.

Potrivit lui Stanford, cerectarile aprofundate vor dura cinci ani, scrie Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.