Charles Swanton, expert in evolutia cancerului, a condus echipa de cercetare de la Institutul Francis Crick din Londa care a analizat complexitatea genetica a cancerelor pulmonare si de piele, descoperind ca tumorile poarta cu ele indicatori biologici, scrie Gandul.

Acestia au descoperit ca pe masura ce tumorile cresc si se raspandesc in organism, ele poarta cu ele si o serie de indicatori biologici. Acestia iau forma unor proteine de suprafata proprii tumorilor canceroase, care ar putea fi distruse de sistemul imunitar, daca acesta ar fi ajutat sa faca asta. Aceasta idee ar putea fi concretizata prin dezvoltarea unor tratamente specifice pentru fiecare pacient in parte, potrivit Gandul.

Swanton spune ca proteinele identificate reprezinta "un calcai al lui Ahile" pentru viitorul tratamentelor impotriva cancerului. Echipa de cercetare a observat ca pacientii care au participat la studiu aveau reactii imunitare impotriva celulelor canceroase, insa atacurile lansate de sistemul imunitar erau prea putin puternice, astfel ca nu le puteau distruge. In urma unor analize mai amanuntite, oamenii de stiinta au observat ca celulele imunitare fusesera "inghitite" de masa canceroasa. Unele dintre ele reusisera sa recunoasca indicatorii unici ai cancerului, insa fiind intr-un numar mult mai mic, fusesera invinse.

"Am observat pentru prima oara ca tumorile isi planteaza semintele propriei lor distrugeri si ca in interiorul tumorilor se afla celule imunitare care recunosc acesti indicatori prezenti in fiecare celula canceroasa", a explicat Swanton.

Tumorile evolueaza, iar de-a lungul timpului apar anumite mutatii care le modifica ADN-ul si fac ca unele parti ale tumorii sa arate diferit fata de altele. Asadar, tumorile devin complexe si mai greu de invins de catre sistemul imunitar. Echipa lui Swanton a descoperit, insa, ca si aceste celule canceroase complexe au semne ale originii lor si ca o parte dintre celulele sistemului imunitar sunt capabile sa secunoasca acesti indicatori, conform Gandul.

Astfel, pe viitor, medicii ar putea realiza biopsii pentru a descifra genomul tumorilor si indicatorii care sunt prezenti pe toate celulele canceroase. Celulele imunitare care recunosc acesti indicatori pot fi izolate si multiplicate in laborator. Apoi, ele ar urma sa fie introduse in organismul pacientilor pentru a combate cancerul, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

De asemenea, acesti indicatori ar putea fi folositi pentru producerea unui vaccin impotriva cancerului care, odata injectat in organism, ar face ca celulele imunitare sa detecteze celulele bolnave si sa le atace. In combinatie cu medicamentele pentru intarirea sistemului imunitar, aceste celule pot da nastere unor tratamente inovatoare pentru lupta impotriva cancerului, scrie Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.