Exploziile rapide de unde radio se numara printre fenomenele astronomice pe care oamenii de stiinta inca spera sa le poata descifra. In momentul in care se produc, genereaza in doar cateva milisecunde o energie echivalenta cu cea a Soarelui de-a lungul unei zile intregi.

Pe data de 18 aprilie 2015, telescopul radio Parkes, amplasat in Australia, detecta explozia FRB150418. Spre deosebire de celelalte 16 evenimente de acest tip identificate pana acum, acesta a fost detectat in timp real, ceea ce inseamna ca cercetatorii i-au putut localiza originea destul de repede, scrie MEDIAFAX.

Pe parcursul a cateva ore, telescoapele din mai multe tari de pe Glob au captat semnalele produse in urma exploziei. Rezultatul final al observatiilor a aratat ca fenomenul s-a produs intr-o galaxie localizata la circa 6 miliarde de ani-lumina fata de planeta noastra.

"Pentru prima data, am reusit sa identificam o galaxie, in cadrul careia se produc explozii de unde radio. Mai mult decat atat, semnalele pe care le-am obtinut ne ajuta sa aflam cati electroni s-au produs in urma detonatiei. Cu ajutorul lor, am putea afla care este greutatea Universului", au declarat cercetatorii australieni.

Pana acum, au existat numeroase ipoteze referitoare la modul in care se produc exploziile rapide de unde radio. Printre cele mai importante cauze propuse se numara: pulsarii (stea neutronica ce se roteste cu o viteza foarte mare), stele neutronice aflate in coliziune, gauri negre aflate in curs de disparitie sau chiar semnale emise de extraterestri. Oamenii de stiinta sustin ca a doua varianta este cea mai probabila, deoarece este singura care poate fi demonstrata cu ajutorul tehnologiei de care dispunem la ora actuala.

Pana in momentul de fata au fost observate numai 17 fenomene de acest gen, conform Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.