Meditatia este practicata de mii de ani pentru a promova o bunastare fizica si emotionala, adoptarea pozitiei in stil indian reprezentand momentul in care sufletul si corpul incep sa se schimbe. Insa ce efecte are aceasta practica asupra corpului uman?

In AsapSCIENCE "Puterea stiintifica a Meditatiei", Mitchell Moffit si Gregory Brown explica in detaliu multiplele avantaje ale meditatiei, printre care capacitatea de a lupta impotriva bolilor si imbunatatirea proceselor cognitive.

In timpul meditatiei se remarca o crestere a activitatii neuronale in regiunile direct corelate cu scaderea anxietatii si depresiei, generandu-se si o toleranta crescuta la durere. Atunci cand mintea se afla in repaos, iar lumea exterioara trece pe un plan secund, se pot remarca beneficii uimitoare: se imbunatateste memoria, constiinta de sine si se remarca lejeritatea de a stabili obictive, scrie medicaldaily.com.

In cadrul unui studiu din 2011, s-a remarcat in randul participantilor care au fost implicati intr-un program de meditatie timp de 8 saptamani, ca materia cenusie era mai densa in zonele asociate cu invatarea, memoria, procesarea emotiilor. De asemenea, s-a inregistrat o scadere a materiei cenusii in zona care se ocupa cu stresul, tensiunea arteriala si frica.

Din moment ce meditatia are repercursiuni semnificative asupra creierului, iar acesta la randul sau este cel care controleaza buna functionare a organismului, sistemul imunitar este intarit, organismul fiind protejat atunci cand este expus riscului de a se imbolnavi. Potrivit unui studiu, persoanele care practica meditatia sunt in masura sa produca un numar mai mare de anticorpi, meditatia fiind asociata cu un risc scazut de declansare a bolilor cardiovasculare, diabet, Alzheimer si cancer.

Meditatia nu are beneficii numai asupra mintii si trupului, ci si asupra sufletului, meditatorii devenind mai empatici, iar sentimentele negative de tristete sau furie sunt considerabil reduse.

Meditatia este o cale de acces catre un stil de viata mai sanatos. Cu toate acestea, AsapSCIENCE sfatuieste: "Meditatia nu este destinata sa fie un substitut pentru alte sfaturi medicale ale unui stil de viata sanatos, dar poate fi o modalitate de a antrena creierul".

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.