Oamenii de stiinta sunt convinsi ca Universul va disparea, dar nu stiu data cand se va intampla acest lucru. Ultimele studii arata ca vom disparea de-abia dupa ce vor trece mai bine de 2 miliarde de ani. Astronomii americani au denumit acest proces "Marea Ruptura a Universului", potrivit Descopera.

Pana acum, au existat doua ipoteze referitoare la sfarsitul Universului. Prima dintre acestea se refera la faptul ca el se va extinde atat de mult, incat toate planetele se vor dezintegra. Exista, insa, si o alta parere, conform careia Universul isi va mari dimensiunea pana in momentul in care tot ceea ce il compune se va distruge sub propria greutate.

De la descoperirea materiei intunecate, cercetatorii au venit cu o a treia teorie, care are ca subiect disparitia Universului, scrie MEDIAFAX. "Pana acum, credeam ca acesta fie se va distruge sub propria greutate, fie se va extinde la infinit, producand dezintegrarea planetelor care il compun. Noi propunem o noua varianta - Marea Ruptura a Universului ", a declarat Robert Caldwell, cercetator in cadrul Dartmouth College din Hanover, SUA.

Conform noii teorii, in timp, Universul se extinde cu o viteza tot mai mare, accelerarea fiind produsa prin actiunea materiei intunecate. Astfel, daca intreaga cantitate de materie intunecata din Univers se mareste in mod constant, atunci expansiunea lui va deveni atat de rapida, pana cand se va produce distrugerea intregii sale compozitii.

Pana acum se credea ca sfarsitul Universului va avea loc peste circa 22 de miliarde de ani, dar, pe masura ce au aparut noi informatii despre modul in care evolueaza materia intunecata, aceasta perioada a fost restransa extrem de mult, scrie Descopera.

"Credem ca timpul limita nu poate fi mai mic de 1,2 ori fata de varsta totala a Universului. Prin urmare, suntem de parere ca sfarsitul acestuia va avea loc peste 2,8 miliarde de ani", sustin astronomii americani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.