Creierul este un organ foarte complex, care nu este inca pe deplin inteles. Acesta reprezinta centrul de control pentru gestionarea comportamentului, a starii de spirit, a emotiilor, functiilor corpului, procesarii mentale si nu numai. Prin intermediul studiilor s-a dovedit faptul ca muzica are un efect pozitiv asupra creierului. Iata modul in care muzica imbunatateste calitatea vietii.

O doza de muzica pentru ameliorarea durerilor

Cercetatorii de la Universitatea din Utah au analizat 143 de persoane, care aveau dureri, in timp ce ascultau muzica. Participantii in cadrul studiului au fost rugati sa se concentreze asupra muzicii, constatandu-se ca pe masura ce deveneau absorbiti de muzica, durerile erau mai suportabile, scrie lifehack.org.

Un alt studiu, de la Universitatea din Florida, a aratat ca muzica reduce semnificativ durerea in randul pacientilor care trebuie sa se confrunte cu mersul pe jos dupa o interventie chirurgicala. Cele mai multe cercetari sugereaza ca muzica este eficienta in diminuarea semnalelor de durere care ajung la creier. Asadar, data viitoare cand simti o dureri de dinti sau de cap incearca terapia prin muzica!



Efecte in functie de tipul de muzica pentru care se opteaza

De asemenea, studiile sugereaza modul in care cantecele pot afecta perceptia durerii. In ciuda faptului ca gusturile muzicale sunt subiective, exista caracteristici comune ale muzicii care evoca raspunsuri universale. De exemplu, cei mai multi oameni considera consonanta muzicala (armonii sau acorduri) placuta si disonanta, neplacuta, scrie brainfacts.org.

Astfel, cercetatorii au descoperit urmatorul fapt: cu cat muzica este mai placuta pentru ascultator, cu atat durerea resimtita este diminuata. Alte studii sugereaza ca muzica poate interfera cu semnalele de durere, chiar inainte de a ajunge la creier, la nivelul maduvei spinarii. In aceste studii, oamenii de stiinta au examinat modul in care diferitele tipuri de muzica schimba reflexul de retragere: s-a constatat ca in cazul in care voluntarii ascultau muzica neplacuta, reflexele piciorului erau mai puternice, iar durerea acuta.

Psiholog Mathieu Roy, de la Universitatea din Colorado, care a condus studiul, spune ca aceste rezultate sugereaza ca muzica poate preveni transmiterea semnalelor de durere de la maduva spinarii la creier.

Muzica protejeaza impotriva declinului mental

A canta la un instrument si a asculta muzica ajuta in mentinerea functiilor mentale la un nivel optim, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie. In urma testarii subiectilor, cercetatorii au realizat ca cei care canta la un instrument muzical, chiar la nivel mediu de competenta, isi mentin mai bine functiile mentale. De asemenea, s-a descoperit ca muzicienii au minti mai "ascutite" si sunt capabili sa detecteze si sa corecteze greselile mai repede decat non-muzicienii, scrie descopera.ro.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Rezultatele arata ca si un nivel moderat de activitate muzicala este benefic pentru functionarea creierului, generand inca un exemplu al puterii muzicii si modul in care ne mentine activi mental.

Efecte nabanuite: alinarea durerilor prin muzica

Muzica nu este indicata doar pentru a ameliora durerile si a preveni declinul mental. Studiile arata ca pacientii care asculta muzica inainte, in timpul si dupa proceduri medicale au o tensiune arteriala scazuta, stresul si anxietatea sunt considerabil reduse, iar starea de spirit este imbunatatita. De asemenea, muzica calmeaza, elimina tensiunile musculare, te ajuta sa dormi si sa inveti mai bine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.