Cercetatorii americani au descoperit gheata cu cea mai mica densitate de pana acum. Daca va putea fi sintetizata, gheata va deveni cea de-a 18-a forma cristalina de apa cunoscuta pana acum in lumea stiintifica, anunta Descopera.

Studiul oamenilor de stiinta americani a constat in folosirea unui algoritm de calcul si a unei simulari moleculare, pentru a afla care este structura moleculara a apei aflate in stare solida. Rezultatele obtinute au aratat ca in momentul in care gheata ar putea fi sintetizata, aceasta ar avea o densitate cu 25% mai scazuta decat probele de apa solidificata cercetate de specialistii europeni in anul 2014.

"Am efectuat o multime de calcule, pentru a ne convinge ca aceasta nu este doar o forma de gheata cu o densitate scazuta. Am aflat, astfel, ca ar putea fi gheata cu cea mai scazuta densitate cunoscuta pana in momentul de fata"
, a declarat chimistul Xiao Cheng Zeng din cadrul Universitatii din Nebraska-Lincoln.

Chimistii americani se asteapta ca sintetizarea ghetii sa fie un proces destul de dificil de realizat. Conform calculelor realizate de catre cercetatori, ei vor putea recrea noua forma de gheata doar daca vor raci molecule de apa la o temperatura de -273,3 grade Celsius, sub o presiune echivalenta cu cea a 300 de avioane de linie, scrie Descopera.

"Apa si gheata vor starni pentru totdeauna fascinatia omului, deoarece ambele au o importanta vitala pentru existenta noastra. De exemplu, densitatea scazuta a ghetii are rolul de a proteja apa din regiunile cu temperaturi foarte scazute. Prin urmare, daca gheata ar fi mult mai densa, organismele care traiesc in mediul acvatic din aceste zone nu ar putea supravietui", a adaugat Xiao Cheng Zeng.

Dat fiind faptul ca primele doua forme au fost clasificate sub o singura denumire, gheata recent descoperita va purta denumirea de "Ice XVII", scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.